Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lizt, 3, fångade båttjuvarna

Tack vare polishunden Lizt kunde båttjuvarna fångas in. Nu väntar en belöning i form av grisöron. – Lizt och hans förare var de som anlände till platsen först. Han fick upp spåret direkt, säger Niklas Kjellman som är gruppchef på Hundförarpolisen i Fyrbodal.

Det var under natten till i dag som tre personer försökte stjäla båtmotorer på Restenäs i Ljungskile. Tjuvarna var på väg att komma undan, men tack vare polishunden Lizt , 3, och hans poliskollegor kunde samtliga tre gripas misstänkta för stöld av båtmotor.
– Lizt och hans förare var de som anlände till platsen först. Han fick upp spåret direkt, säger Niklas Kjellman som är gruppchef på Hundförarpolisen i Fyrbodal och fortsätter:
– Spårningen skedde över bryggor, asfalt och grus samt vidare in i skogen där de tre gärningsmän upptäcktes. En av gärningsmännen valde att ge upp direkt då Lizt började att skälla men de andra valde att fly vidare in i skogen.

Efter att den första gärningsmannen lämnats över till patrullen, fortsatte Lizt att ta upp spåret efter de andra två. Till slut fann han dem både när de försökte gömma sig i terrängen.
– Denna gången väljer de båda att ge upp efter att Lizt börjat skälla, visa tänder och rest ragg, säger Niklas Kjellman.

LÄS MER: Polishund spårade upp båttjuvar

Gick med i patrullen för ett år sedan

Lizt har varit en del av patrullen sedan den 9 juni förra året. Då blev han godkänd som polishund efter en lång och svår utbildning.
– För att bli en godkänd patrullhund genomgår hundarna ett flertal och omfattande testmoment där de prövas i en rad olika moment som den måste klara av, berättar Niklas Kjellman och tillägger:
– De flesta hundar som prövas slås ut. Efter att ha klarat av polismyndighetens lämplighetstest prövas hunden under ytterligare två till tre månader där föraren tillsammans med en instruktör går igenom ett antal moment för att säkerställa hundens lämplighet som polishund. Blir det godkänt på samtliga punkter köper polismyndigheten in hunden och dressyrträningen till att bli en polishund startar.

Blir en del av familjen

Varje dressyrträning kan ta upp mot sex månader innan hunden är lämplig för den kontroll som avslutar en utbildning. Därefter bor hunden tillsammans med sin förare.
– De arbetar och bor tillsammans 24 timmar om dygnet vilket gör att hundförare och hund blir ett sammansvetsat ekipage, säger Niklas Kjellman.

Och trots att Lizt inte varit med i hundpatrullen mer än ett år, har hon hunnit spåra upp flertalet gärningsmän, både utomhus och inomhus tillsammans med sin förare och kunnat gripa dessa. Som belöning får han lite godis.
– Lizt kommer som brukligt är att få ett grisöra per gärningsman som greps. Således tre stycken grisöron, säger Niklas Kjellman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.