Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Livstids fängelse för äldre brodern i trippelmordet

Den äldre brodern döms för morden till livstids fängelse medan den yngre brodern frias.

Den yngre brodern frikänns från mord. Den äldre brodern döms för narkotikabrott, grovt vapen brott och framkallande av fara men frias från grovt narkotikabrott.

Den äldre broderns kompis som har kopplingar till Ljungskiles folkhögskola får fängelse i ett år och sex månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han frias från medhjälp till mord och grovt narkotikabrott.

Hans kompis får fängelse ett år för grovt narkotikabrott.

Den äldre broderns flickvän frias från vapenbrott.

Tidigt på morgonen hittades tre människor döda på Bävdelasvägen. En 22-årig man, en 21-årig man och en 18-årig kvinna hade mördats tidigare under natten, skjutna. Åklagaren har beskrivit morden i Uddevalla som "ren avrättning". Även kriminalpolisen Thord Haraldsson, som är van utredare av grova brott, reagerade på sättet de hade bragts om livet, berättar Bohusläningen.

– Vi tror att offren var helt oförberedda på det som skulle hända. Männen hade skjutits med flera skott, den 18-åriga kvinnan hade bara ett skott i huvudet. Så hon verkar ha avrättats bara för att hon var ett vittne. Det är klart att man blir påverkad av en sådan här händelse, sa han till Bohusläningen i somras i samband med att åtal väcktes mot två bröder och tre medmisstänkta.

Kort därefter, den 4 september, inleddes rättegången som kom att sträcka sig över drygt tre veckor, och som delvis präglades av oro både i och utanför rättssalen. I dag faller domen.

De två bröderna, 23 och 22 år gamla, som åtalats för trippelmordet riskerar livstids fängelse om de döms. Men åtminstone den yngre av de två ser ut att gå fri, då domstolen beslutade att han skulle släppas från häktet i väntan på dom.

– Han kommer att frias för inblandning i mordet, sa åklagare Per-Erik Rinsell till Bohusläningen i samband med att domstolen släppte brodern fri.

Även broderns advokat sa att frisläppandet betyder att hans klient inte kommer att dömas för mord.

– Det är noll eller livstid för det här brottet. Det saknas bevisning mot min klient, sa advokaten Claes Östlund då.

Den äldre brodern släpptes också fri från häktet, men det var bara för att han skulle avtjäna ett fängelsestraff som han dömts till tidigare i år. Domstolen beslutade att om storebroderns fängelsestraff av någon anledning skulle upphöra innan domen meddelats så skulle han återvända till häktet, det tyder på att han kommer att dömas. Det är dock oklart för vad, då han förutom mord även åtalats för grovt vapenbrott, narkotikabrott och framkallande för fara av annan.

Förutom de två bröderna har ytterligare två 22-åriga män med koppling till Ljungskile folkhögskola åtalats, för bland annat grovt narkotikabrott. Den ena av männen åtalades också för medhjälp till mord, men där yrkade åklagarsidan själva på att åtalet skulle ogillas då brottet inte gick att styrka. Även en 20-årig kvinna, flickvän till den äldre brodern, åtalades för vapenbrott. Samtliga riskerar fängelse.