Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mycket talar för att Hemköp i Mölndals innerstad kommer att stänga i december. Personalen har varslats om uppsägning. Bild: Martina Liljedahl

Livsmedelsbutik i Mölndal kan tvingas stänga i höst

En självskriven mötesplats i Mölndals innerstad försvinner när Hemköp stänger sin butik i december. Men det är inte konkurrensen från två nya matvarujättar som ligger bakom beslutet utan en kommande renovering av lokalerna.

Det senaste året har både Lidl och Ica öppnat stora butiker i Mölndals innerstad där Hemköp ihop med koncernföretaget Willys var de enda livsmedelsaffärerna tidigare. 
Det är bara ett par år sedan Hemköp flyttade till nya lokaler i samband med att Mölndal galleria öppnade men senare i år lämnas alltså även dessa. Orsaken är att huset där butiken nu etablerat sig ska byggas om och till i nästa etapp av omvandlingen av innerstaden.
– Tanken var att butiken skulle vara kvar under tiden men vi har nu fått besked från vår hyresvärd NCC att vi inte kan vara kvar. Planen är att öppna en ny butik så snart som möjligt men det kan ta något år, säger Elin Jarl som är pressansvarig för Hemköp nationellt.

Enligt henne har livsmedelskedjan försökt hitta andra lokaler men landat i att stängning är den bästa lösningen. Personalen har därför varslats om uppsägning. Företagets inriktning nu är att i första hand flytta personal till andra butiker, men det kommer även bli uppsägningar. Förhandlingar med Handelsanställdas förbund pågår just nu.
Hemköp lyfter ombyggnationen av fastigheten som orsak till varslet.  Men enligt NCC:s regionchef Johanna Hult Rentsch finns ännu inget beslut på att Hemköp ska stänga.
– Vår målsättning är att hitta en långsiktig lösning för Hemköp i Mölndals innerstad. Vi för en dialog och temporär stängning är en möjlighet vi diskuterar. Det ska fungera med logistik och gods och vara säkert för kunderna att besöka butiken under byggtiden, säger hon.
Ett nytt möte är planerat de kommande dagarna.

Hos Hemköp vill Elin Jarl inte uttala sig om hur konkurrensen från de två nya matvarubutikerna i Mölndal påverkat försäljningen. Men att kunder börjat handla i andra butiker har enligt henne inget att göra med att butiken nu stänger tillfälligt.
– Nej det har det inte. Det är en välfungerande butik i dag och Hemköp vill finnas i Mölndals centrum även framöver. Vi kommer tillbaka.
Om Hemköp kommer att öppna i samma lokaler eller på annan plats i innerstaden är fortfarande oklart. 
När GP besöker butiken är det flera kunder som inte hört talas om stängningen.
Berit Andersson är en av dem. 
– Det tror jag blir en stor saknad för många Mölndalsbor. Det är många äldre som går hit, säger hon.