Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa i Jörlanda är bloggidol – och 13 år

Hon sminkar sig framför kameran och lägger ut klippen på nätet. Nu har hennes filmer på Youtube setts 56 miljoner gånger. 13-åriga Lisa "Misslisibell" Jonsson i Jörlanda har fått vänja sig vid ett liv som idol.

Onsdagen den 12 februari. Lisa Jonsson har sportlov och befinner sig i Luleå, där hon ska ha en fanträff i en shoppinggalleria. Hon tror att det ska komma ungefär 100 personer. Men det kommer 700 – och det går knappt att ta sig fram.

– Det var kaos! När vi kom in blev alla helt panikslagna och sprang åt olika håll, de åkte både upp- och nerför rulltrappan. Vi gick ut i stället. Där var det först kaotiskt, men sedan försökte vi organisera upp det hela. Till slut kom två poliser och hjälpte till genom att be folk att backa. Men alla var glada, säger Lisa Jonsson.

– Speciellt milkshake-försäljaren, säger hennes mamma Maria Jonsson.

– Ja, han tredubblade kassan jämfört med en vanlig dag. Han sa att jag kunde komma tillbaka dagen efter så skulle jag få så mycket milkshake jag ville, säger Lisa och skrattar.

Klockan är fyra på eftermiddagen och Lisa Jonsson har just kommit hem från skolan. Nu sitter hon med sin mamma vid köksbordet i det stora, gula trähuset i Jörlanda, strax söder om Stenungsund, och dricker iste. Några meter bort ligger hennes rum. Där hänger rosetter från olika hästtävlingar på väggen, en hamster sover i sin bur och på sängen vilar en gråstrimmig katt.

Här finns också ett sminkbord med två enorma lampor, burkar med penslar, pennor och mascaror samt en kamera på ett stativ. Det är här Lisa spelar in många av sina videor, klipp som hon redigerar och lägger ut på nätet under namnet Misslisibell.

I filmerna visar Lisa sin vardag: sin ponny, sina kompisar, kläder, parfymer, Iphone-skal, sin kristna tro. Men det som har gjort henne känd är sminkfilmer – ett fenomen som har exploderat på nätet de senaste åren. Den som söker på "make up tutorial" på Youtube får miljontals exempel. Det är unga tjejer och vuxna kvinnor (och några killar) som visar hur du målar dig inför skolbalen, hur du gör en enkel vardagssminkning och hur du lägger din make up för att likna Katy Perry, Lady Gaga eller Kim Kardashian.

Det var dessa klipp som fick Lisa Jonsson att börja blogga och göra filmer för två år sedan.

– Jag var tio år, skulle fylla elva och tittade jämt på Youtube och alla sminkvideor där. Jag blev inspirerad, tyckte att det var kul när de visade upp sitt smink och hur de organiserade det. De hade så mycket! säger Lisa Jonsson.

Vid den tiden hade hon själv bara sminkat sig någon enstaka gång, men snappade upp tips från nätet och satte igång.

Så här kan det låta i Lisa Jonssons sminkfilmer: "Först tar jag denna primer från Elf, och den lägger jag på ögonlocket så att ögonskuggan ska hålla hela dagen", "Sen tar jag den vita ögonskuggan och lägger som en highlight på brynbenet. Och lite inne i vrån av ögat, eller vad det heter", "Sen tar jag min Garnier roll-on anti-dark circles concealer och den lägger jag under ögonen för att täcka mörka ringar, för när man vaknar på morgonen kan man lätt se lite trött ut".

I dag har hennes egen kanal på Youtube 168 000 prenumeranter och klippen har visats 56 miljoner gånger. Hon tror själv att hon har blivit så stor tack vare att hon var en av de första i genren i Sverige.

– Innan fanns det inga sminkvideor i Sverige gjorda av tjejer i min egen ålder, då fanns det bara vuxna i USA som gjorde sminkvideor. Men det sa bara "pang, pang", så fick jag jättemånga tittare.

Under de här två åren har hon fått ta emot en hel del hatkommentarer om allt möjligt, till exempel att hon är ful eller inte kan rida. Lisa Jonsson verkar inte ta åt sig, konstaterar krasst att internet är "värsta hatstället" och om man ska hålla till där får man tåla lite. Men hennes Youtube-kanal har också väckt en mer seriös debatt om huruvida det är okej för en elva- eller tolvåring att sminka sig och om barn växer upp för snabbt i dag.

Även den kritiken tar Lisa med ro.

– Alla är så emot att unga sminkar sig, men jag tänker bara att "jag gör det här nu" och så tänker jag inte mer på det, säger hon. Jag får väldigt mycket hat, men jag bryr mig inte, jag gör det jag tycker är kul.

Lisas mamma konstaterar lugnt att hon tycker att debatten om smink är fånig, att det är att göra en höna av en fjäder.

– Det vore skillnad om det handlade om sprit och droger, men lite smink bryr jag mig inte om. Lisa använder ju inte ens särskilt mycket! Hon har nästan ingenting till skolan, det är mest när hon gör sina videor som hon sminkar sig, säger Maria Jonsson och fortsätter:

– När jag var tolv år var halva klassen sminkad och det var ingen som gjorde någon affär av det. Om man inte får ha smink när man är tolv, när får man då ha det? När går gränsen för att det är okej?

Lisa fyller i:

– Barn vill ju göra sådant som vuxna gör, barn speglar sig i dem. De säger att jag ska gå och leka med dockor i stället. Men man kan inte leka med dockor hela livet.

Maria tycker att det är bra att dottern bloggar. Hon menar att Lisa lär sig att uttrycka sig, fundera igenom vad hon skriver och formulera sina åsikter. Samtidigt har familjen fått vänja sig vid en delvis ny livsstil. När Lisa till exempel började få en hel kasse med post från fans varje dag fick föräldrarna sätta upp en ny, större brevlåda. Och när hon bloggade om att familjen skulle till Ullared blev det kaos. Securitas fick tillkallas och varuhuschefen bad att få träffa Lisa och hennes familj.

– Du trodde att du skulle få skäll, skrattar Lisa och tittar på sin mamma.

– Ja, men han tyckte bara att det var roligt med så mycket uppmärksamhet. Själv ville jag sjunka genom jorden, säger Maria.

Lisa Jonsson tycker däremot att uppståndelsen är rolig, förutom när hon blir smygfotad i affärer och på bussen. Hon vill hellre att folk kommer fram och pratar. Och det händer ofta.

– Om folk ser mig på stan kan de börja skrika och gråta och det händer att de knackar på här hemma. De har till och med kommit från Västerås. De säger hur mycket de älskar mig och att de tycker att jag är bra, sedan vill de ha en autograf och en bild.

Hon bloggar inte för att tjäna pengar, men Maria säger att Lisa "gott och väl" skulle kunna leva på inkomsten. Det mesta läggs undan på ett konto för framtida bruk. Pengarna kommer från annonser, både på bloggen och kanalen, och utöver det får hon smink, kläder, skor och smycken från företag som vill att hon visar upp grejerna i bloggen. Men Lisa säger att hon är kräsen, vill inte visa upp saker hon inte gillar. Dessutom har föräldrarna ett finger med i spelet.

– Vi brukar kolla igenom alla företag ordentligt för att se vad det är för något, om de till exempel säljer sexiga kläder – det går inte när det är massa 10-åringar som läser bloggen, säger Maria.

Trots framgångarna har Lisa Jonsson inga framtidplaner för bloggen och videoklippen. Hon är bara glad om det håller i sig.

– Många storbloggare har mål om hur mycket de ska öka trafiken, men jag tänker mer "tänk om det tar slut!". Jag lever i nuet.

Fansen om Lisa

Lisa Jonsson bad på vår uppmaning sina läsare att berätta varför de läser just hennes blogg och kollar på just hennes filmer. Här är några av alla svar.

Mia: "jag började kolla på dina videos på Youtube för jag fick höra om en 12 åring som la upp sminkvideos osv... tycker det är onödigt att ha smink osv när man bara är 12 år! Men det är min åsikt. du verkar vara en gullig tjej men bli inte gammal för tidigt! njut av barndommen."

Ella: "Du gör en glad när man inte ler. Du är bra på att sminka dig. Man får bra idéer. Bra och fin blogg. Älskar bloggar och kanaler med uppdateringar ofta. Men då är ju bara sjukt söt så man kan inte sluta att kolla på dig och vad som händer i ditt liv. Brukar kolla på många olika på youtube men så fort jag kommer in så kollar jag först på din kanal. Söker alltid efter en ny video och ett nytt leende från dig."

LifewithZofia: "1. Din Blogg Äger! 2. Du Gör Så Sjukt Bra Videos På YouTube! 3. Du Är Så Söt!"

Heidi: "Du är SJUKT bra på att sminka dig, du är som den som lärde mig och sminka och din blogg är sjukt fin. Du skriver inget dumt eller fult och när du ser en hatkommentar så bryr du dig inte. Det är sjukt starkt gjort och du verkar ha ett starkt självförtroende. Vissa av mina kompisar säger att du är dålig och kolla inte på Misslisibell osv. Men jag bryr mig inte. Du har också ett hjärta av guld. Jag är en lisibell och du är ALLA lisibells drottning. WE LOVE YOU LISA <3"

Engla: "Du är dig själv och du tar inte dig själv på så mycket allvar! Man känner liksom igen sig och du gör videos på det vi vill och du är öppen och glad! Du inspirerar!!!!<3 U LISA!!!!!"

anna-cornelia: "Jag älskar det du gör & du äger! Du är också dig själv & bryr dig inte om haters. Det ger mig inspiration & jag bör glad när jag tittar på dina videos eller läser din blogg. Älskar dig <3"

Felicia: "För att du sprider glädje och positiv energi! Jag tittar på dig och läser din blogg varje dag och du är en sådan stor del av mitt liv vilket känns lite konstigt eftersom att du inte alls vet vem jag är. Jag började titta på dig sommaren 2012 men jag har nog sett alla dina videos /.../ vissa har jag nog till och med sett ca 10 gånger, haha! Du har verkligen utvecklat ett sådant stort intresse för smink hos mig och det är jag evigt tacksam över! Du står faktiskt för den första beauty-videon som jag såg, det var din morgonrutin. Är i alla fall så sjukt glad att jag hittade dig för du förgyller verkligen min vardag och jag ser upp till dig!"

Anna-Maria: "Du är fantastisk, gullig, jätteduktig på det du gör, är dej själv o bryr dej inte om skiten du får. Fortsätt vara lika stark som du är och sluta aldrig. Skullle aldrig kunna leva utan dej! Puss o kram <3PS. Jag är i från Finland så jag kan tyvärr inte träffa dej :(( "

Frida: "Jag tittar på dig för att du är såå duktig på det du gör och du är klok! Älskar dig och dina videos! Var på din senaste fan träff!"

Lisa Jonsson

Gör: bloggar på http://misslisibell.se (har mellan 150 000 och 200 000 klick i veckan enligt Lisa) och lägger ut filmer på www.youtube.com/user/MissLisibell (168 000 prenumeranter).

Ett litet produktionsbolag i Luleå/Stockholm har gjort två dokumentärer om Lisa (se klippet), och en realityserie har nyligen spelats in. Till vardags går Lisa i sexan.

Bor: Jörlanda.

Ålder: Lisa fyller 13 år i dag.

Familj: mamma, pappa, fem äldre syskon, en ponny (ihop med sin syster), två katter, två kaniner, en hamster.

Några av sminkfilmernas största namn

Michelle Phan – amerikanska som gör sminkfilmer med titlar som "How to take the perfect selfie", "How to wear a dark lip" och" Spanish rose". Har 6 miljoner följare på Youtube. Nya filmer kommer varje fredag. Förra året fick hon en egen sminklinje hos L'Oreal.

Zoella – rolig brittisk tjej som, bland mycket annat, visar hur du fixar ditt smink, din shopping och ditt hår.

Jenna Marbles – gör filmer där hon driver med fenomenet sminkvideor. Har 13 miljoner följare på Youtube, hennes filmer har visats nästan 1,4 miljarder gånger.