Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lisa Holm: Liknande sexfall kan sökas utomlands

Om Lisa Holms misstänkte mördare fälls planerar polisen att leta efter liknande mord utomlands – för att eventuellt kunna knyta 35-åringen till fler dåd.

- Blir det en träff kan vi leta efter andra likheter, och se om den här personen varit där just då, säger kriminalkommissarie Lars Johansson, som är den polis som ansvarar för Lisa Holm-utredningen.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm är övertygad om att det är 35-åringen som mördat 17-åriga Lisa Holm och att motivet bakom är sexuellt, trots att obduktionen inte visar några tecken på övergrepp.

Under rättegången förklarade sakkunnighetsvittnet Niklas Långström, professor och expert på sexualbrottslingar, att dödligt sexuellt våld utan penetration är oerhört ovanligt, men att det förekommer och finns beskrivet i utländsk forskning.

Eftersom brottet är så sällsynt överväger polisen att ta hjälp av andra länders polismyndigheter för att leta efter liknande fall.

- Vi kommer när domen kommer, och vi vet att han är dömd, höra oss för utifrån tillvägagångssättet i Europa, säger Lars Johansson.

Förfrågan kommer i så fall göras av Nationella operativa avdelningen, tidigare Rikspolisstyrelsen.

- Inledningsvis var vi ju inte säkra på att det var ett sexualbrott, att den kopplingen fanns. Vi har inte tagit ställning till om vi tänker jobba vidare på det eller inte, men det är ju intressant att se om det finns några liknande mord någonstans ute i Europa.

Innan 35-åringen kom till Sverige 2010 bodde han i England i fyra år, och därefter ett litet tag i hemlandet Litauen. Han började arbeta på Blombergs säteri 2013.

Vid en träff finns det möjlighet att kontrollera om 35-åringen varit i området just då.

- Man kan hjälpa andra polismyndigheter också. Men vi får se. Vi har inte tagit ställning till det än, vi håller på att pusta ut, och vi vill ha honom dömd först, säger Lars Johansson.

Upphängandet, tejpandet och sättet som Lisa Holms kläder var upp- och neddragna när hon hittades talar för ett sexuellt motiv, enligt åklagaren. Att den mordmisstänkte 35-åringen vid flera tillfällen onanerat i ett rum bredvid mordplatsen är också en del av den slutsatsen.

- Själva dödandet kan vara en del av den sexuella tillfredsställelsen, sa Lars-Göran Wennerholm i sin slutplädering när rättegången avslutades i tisdags och fortsatte:

- Det är ingen våldtäkt som gått över styr. Avsikten är att övermanna henne, hänga henne, och av detta få tillfredsställelse och njutning.

Enligt Niklas Långström utesluter inte bilden av 35-åringen som en fungerande person med familj att han är en sexbrottsling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.