Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Doctor Gradus ad parnassum av Debussy är ett stycke som Maja Lidbeck spelat många gånger. I måndags blev det hennes ”vinnarlåt” på Artisten.

Lindomemusiker vann stipendium

Det blev storslam för Lindome när årets Lilla Ljunggrenska stipendium delades ut. 18-åriga pianisten Maja Lidbeck och den ett år äldre altviolinisten Martin Cederstrand fick vardera 15 000 kronor.

Stipendierna delades ut i samband med Mölndals kulturskolas vårkonsert på Artisten i Göteborg. Ceremonin föregicks av en tävling där en jury lyssnade till två kvinnliga och tre manliga kandidater.

- Jag hade inte räknat med att vinna. Jag tävlade mot en tjej som var jätteduktig och dessutom spelade saxofon, vilket inte är lika vanligt som piano. Men det är svårt att jämföra olika instrument och genrer. Jag önskar att de hade delat ut två stipendier till tjejer, säger Maja Lidbeck.

Hon har spelat piano sedan hon var sex år och liksom Martin Cederstrand går hon nu kulturskolans högre kurs. Där ingår bland annat körsång, musikteori och musikproduktion med hjälp av datorer.

Om Maja Lidbeck i framtiden kommer att jobba med musik är för tidigt att säga.

- Jag har ett år kvar på gymnasiet. Därefter tänkte jag använda pengarna till någon kurs på folkhögskola eller privatlektioner. Kanske kan det därefter bli musikhögskola, men jag kan också tänka mig att arbeta som psykolog eller att skriva, säger hon.

Martin Cederstrand börjar redan i höst på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Inför det äventyret ska han ta extralektioner för att komplettera sina kunskaper på viola. Under läsåret kommer han dessutom att vid sidan av studierna fortsätta att utbilda sig på elbas.

Då kommer naturligtvis 15 000 skattefria kronor väl till pass.