Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lilla Edet-bor vill helst bli alingsåsare

De bor i Alingsås, men betalar skatt till Lilla Edets kommun som bland annat ser till att deras sopor blir hämtade. Nu vill de tre familjerna bli Alingsåsbor en gång för alla.

De sex personer som bor på Granåsvägen vill bli Alingsåsbor, men de bor i en enklav. Den ligger i en kommun, men tillhör en annan.

– För oss blir det mest bekymmer. Det är en mil till närmaste tätort, Sollebrunn, men fyra mil till Lilla Edet, säger Pia Byberg, en av de boende.

Hon och hennes grannar åker till Sollebrunn eller Alingsås för att handla. De har listat sig på en vårdcentral i Alingsås kommun. Men då Pia Bybergs sambo Leif Gustafsson hade skadat benet kom hemvården från Lilla Edet för att lägga om såret.

– Sjukgymnastik och hjälpmedel fick vi också från Lilla Edet, säger han.

Alingsås kommun hämtar sopor för två fastigheter i början av Granåsvägen. Men när soptunnorna är fulla på de tre andra adresserna kommer en sopbil från Ale, eftersom Lilla Edet har ett avtal med Ale om soptömning i enklaven.

Makarna Byberg och Gustafsson flyttade till Granås för två år sedan utan att fundera över att den låg i en enklav.

– Vi har ett plastkort för grovsopor, men det gäller i Bohus, trots att Sollebrunn ligger en mil bort, säger Pia Byberg.

Anders Björkman och hans sambo Anna-Pia Bäckengren köpte gården som ligger i Risveden med härliga ridvägar och med pendlingsavstånd till jobb. Ingen av dem reflekterade över vad fastighetsbeteckningen Lilla Edet innebar.

– Vi betalar kommunalskatt till Lilla Edet, men får ingenting för det. Jag har aldrig varit där och känner inte till politiker eller tjänstemän. Vi får heller ingen information från dem, säger Anders Björkman.

Nu vill familjerna bli Alingsåsbor, men de vet inte hur det ska gå till.

– Enklaven har alltid funnits och vi står för hemtjänst och annan service där. Jag visste inte att det fanns en önskan om förändring, säger Ingemar Ottosson (S), kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet.

Lena Palm, kommunchef i Lilla Edet, säger ändå att det går att begära ändring av kommungränser.

– Det är kammarkollegiet, regeringen och länsstyrelsen som tar sådana beslut. Kommuner och kommunmedlemmar har rätt att ansöka, säger hon.

För ett år sedan då en skogsfastighet såldes byttes kommuntillhörighet från Lilla Edet till Trollhättan. Det var enligt Lena Palm enklare eftersom området inte var bebott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.