Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt åldringstjuv. En av de åtalade ska ha filmats i Kampenhof när han tagit ut pengar från en 89-årig Uddevallabos kontokort. Bild: Polisen
Misstänkt åldringstjuv. En av de åtalade ska ha filmats i Kampenhof när han tagit ut pengar från en 89-årig Uddevallabos kontokort. Bild: Polisen

Liga stal från 90-åringar – tre åtalas

"Stopp era as!" ropade mannen från sin balkong. Vicevärden hörde ropen från den bestulne Uddevallabon och tog de flyende tjuvarnas registreringsnummer. Det satte polisen på spåren mot fyra personer som nu åtalas för flera åldringsbrott.

Inom loppet av några dagar drabbades fyra personer i 90-årsåldern av en åldringsligas framfart. De drabbade ska först ha fått ett samtal från en person som har sagt sig vilja kontrollera element eller larm. Kort därefter har det ringt på dörren och där har en man och kvinna stått. Välklädda och i något fall med en pärm under armen för att ge sken av att vara seriösa.

– Kvinnan har pratat och uppehållit målsäganden medan mannen har gått runt i lägenheten och stulit saker, berättar Peter Grönberg på polisen som haft hand om ärendet.

Åldringarna har blivit av med kontanter, kontokort och smycken. Tjuvarna har i några fall också kommit över offrens koder till kontokorten och kunnat ta ut eller handla för tiotusentals kronor.

Får beröm av polisen

Men den 1 november greps fyra personer, 16–40 år gamla. Detta tack vare att en 89-årig Uddevallabo snabbt förstod att han blivit bestulen och ropade från på balkongen: "Stopp era as!" "De har tagit pengar!" Bostadsrättsföreningens vicevärd hörde ropen från mannen och såg två personer hastigt lämna området. Han tog registreringsnumret på bilen de körde därifrån med och polisen kunde senare stoppa bilen i Stenungsund.

– Det var fantastiskt bra gjort. Det är vi jätteglada för. Det ger ju oss en möjlighet att få stopp på det här i den här konstellationen, säger Peter Grönberg om 89-åringens snabba agerande.

När bilen stoppades hade nära 20 000 kronor redan tagits ut från mannens kontokort. Men polisen hittade föremål som kunde knytas till mannen i bilen. Bland annat hade en kvinna en lapp med mannens bankkod gömd i sin bh.

Bestals på serviceboende

Polisen kunde koppla de misstänkta till tidigare åldringsstölder, och tre av dem åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Bland annat bestals en kvinna i sitt hem på ett serviceboende i Ale kommun.

– De drar sig inte för det heller. De gamla har noterat att gärningsmännen såg väldigt propra ut, var väldigt trevliga och förtroendeingivande, och det lurar väl personalen också. Det visar också att man är inte säker ens där, konstaterar Peter Grönberg.

Den bestulne Uddevallabon har berättat att han känner till att personer stjäl från gamla och alltid är beredd att be okända fara iväg. Men den här gången hade de ringt innan, vilket hade verkat trovärdigt.

– Det här tillvägagångssättet är säkert en vidareutveckling som i alla fall jag inte sett innan. Det vi har sett tidigare är att de ringer på dörren direkt, säger Peter Grönberg.

Fakta: Fyra misstänkta, tre åtalas

• Åtal har väckts gällande fyra fall av grov stöld, den 26/10, 29/10, 30/10 och 1/11, i Ale, Stenungsund och Uddevalla kommuner. Samt elva fall av bedrägeri, genom uttag av kontanter från stulna bankkort, och två fall av försök till bedrägeri.

• En kvinna i 40-årsåldern och två män i 25-årsåldern, som är häktade, åtalas för brotten. En 16-åring är också misstänkt men på grund av hans ålder häktades han aldrig. Han tros befinna sig i Norge och är efterlyst i sin frånvaro.

• Brotten har enligt åklagare varit del av systematisk och upprepad seriebrottslighet. I de misstänktas telefoner fanns över hundra sökningar på personer i 90-årsåldern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.