Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I år blir det inga nyårsfyrverkerier från Lidköpings kommun. Istället ska natten fyllas med en lasershow. Bild: Anna von Brömssen
I år blir det inga nyårsfyrverkerier från Lidköpings kommun. Istället ska natten fyllas med en lasershow. Bild: Anna von Brömssen

Lidköping byter fyrverkerier mot laser vid nyår

Vid 12-slaget kommer nyårsfirarna i Lidköping att mötas av en ovan syn. Istället för de traditionsenliga nyårsfyrverkerierna blir det laser. Vilket SVT var först med att rapportera om.

Många hund- och kattägare har nog dubbla känslor inför nyårsafton. Himlen spricker upp i vackra färger, samtidigt ligger den fyrfota vännen vettskrämd under sängen. Men i år säger Lidköpings kommun nej till de höga smällarna.

Det är inte bara djurägarnas uppmaningar som har fått Lidköpings kommun att i år säga nej till fyrverkerier.

– Det är många aspekter. Våra brukare har haft åsikter. Sen är det miljöaspekten såklart. Det är också många som inte gillar de höga smällarna, säger Helene Wellner, Kulturproducent vid Lidköpings kommun.

Lasershowen kan vara svår att se

Nyårsfyrverkerierna är en lång tradition i Lidköping, då det vankas samling på torget med tal och musik innan nedräkningen börjar. I år menar Helene Wellner att mycket kommer att vara sig likt, med undantag då för lasershowen.

Att se laserspelet kan dock vara lite klurigt. Till skillnad från fyrverkerierna, då det räcker att blicka upp mot himlen från ett fönster eller en balkong är lasern något begränsad.

– Om jag förstått det hela rätt behöver man stå ganska centralt på torget. Sen skjuts laserstrålarna i riktning mot publiken. Tidigare har folk varit vana att man kan stå en bit bredvid men här behöver man nog komma närmare, säger Helene Wellner.

Går i bräschen för nya tekniken

Lidköping är en av en handfull kommuner som testar laser i år. Tekniken är något dyrare än fyrverkerierna. Kommunen kommer att betala ungefär 30 000 kronor mer men kommer då också att visa lasershowen under nyårsdagen för de som missade ljusspelet vid 12-slaget.

Efter nyårsfirandet ska kommunen också utvärdera hur det hela blev och se om lasern kommer att få återvända nästa år. Redan nu har dock kommentarerna börjat komma in och de flest är positiva.

– Vi trodde nog att det skulle bli två läger och att vi skulle få mer negativa kommentarer. Nog har en och annan reagerat med "rör inte våra fyrverkerier" men överlag har det verkligen varit positivt, säger Helene Wellner.

Eftersom det finns så få föregångare medger Helene Wellner ändå att hon är en aning nervös .

– Vi har fått en demo men den säger ganska lite om hur det blir egentligen. Mest ska det bli spännande och så är man lite stolt också, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.