Levande mask ringlade ut ur färska torsken

ANNONS
|

– Det är en parasit. Det var mycket otrevligt när den ringlade ut. Det kommer att dröja innan jag äter färsk torsk igen, säger Ammie Johansson.

Hon tog direkt kontakt med Lidls kundtjänst för att få reklamera köpet, men blev av någon anledning som hon aldrig förstod ombedd att ta kontakt med tillverkaren i stället.

– Jag bad att få tala med butikschefen, men det fick jag inte. I stället skulle jag ta kontakt med leverantören, tyckte Lidls kundtjänst. Men det är ju bara ett sätt för dem att bolla iväg ansvaret, beskriver Ammie Johansson.

"Man kan bli sjuk"

Hon berättar vidare hur kundtjänsten bad om att få förpackningens specifika streckkod och att hon efter det fick beskedet att själv gå vidare med klagomålet.

ANNONS

– Jag frågade om de menade allvar, fortsätter hon och berättar att bemötandet gav henne sådan energi att hon efteråt kontaktat både Livsmedelsverket och kommunens hälsoskyddsavdelning.

– Man kan bli sjuk, det är otjänlig föda. De ser allvarligt på det här och kommer att utreda det här vidare, säger Ammie Johansson och framhåller att hon både har en livsmedelsteknisk utbildning och att hon fiskat väldigt mycket:

– Jag har aldrig tidigare sett en sådan här parasit när jag fångat torsk. Jag visste att den kan förekomma i lax. När jag ville gå till botten med det här och pratade med Lidls kundtjänst slutade det med att de sade ”Ha en trevlig dag” och slängde på luren.

Ska ersätta varan

När Hallandsposten kontaktar Lidls kundtjänst förstår personalen där först inte vad tidningen har med saken att göra. Vi förklarar att vi vill ha besked om det är rutin att be kunder som vill reklamera en vara att själva ta kontakt med leverantörerna.

– Vi tar alltid emot reklamationer. Det är jätteviktigt för oss och för butikerna att synpunkter på varorna kommer fram, säger en av kundtjänstmedarbetarna, tvärt emot de besked Ammie Johansson fick.

Pressansvarig på Lidl, Therése Hultén, beskriver senare ärendet så här i ett mejl:

ANNONS

”Först och främst är det naturligtvis fruktansvärt tråkigt att kunden ifråga har köpt en vara som hon upplevt stort missnöje med. Vi förstår henne helt och ska naturligtvis ersätta varan, något som vår kundtjänst i kontakt med kunden fört fram.”

Fick ursäkt och presentkort

Lidl kommer att se över sina interna riktlinjer för att tydligare göra klart för medarbetarna att ”kund naturligtvis alltid kan lämna en vara hen är missnöjd med”.

”Ersättning utgår självklart, vi har 90 dagars kundgaranti på alla typer av varor – något som självfallet gäller oavsett om det är Lidls egna produkter eller så kallade märkesvaror”.

Ännu senare återkommer Ammie Johansson med besked om att Lidl bett henne om ursäkt, kompenserat henne för inköpet och lovat henne presentkort på 800 kronor, samt ett löfte om att se över rutinerna för såväl kundtjänsten som för kvalitetssäkringen av inköpta livsmedel.

ANNONS