Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moa Nilsson och Jimi Johansson letar vackra och fula motiv att fotografera. Deras och andra ungdomars bilder ska bli en utställning på temat kontraster.

Letar kontraster med kameran

Sportlovslediga ungdomar har under två dagar fotograferat stort och smått i och utanför kulturhuset Fregatten. Bilderna ska ställas samman till en utställning som visas under våren.

Ungdomarna utrustas med små enkla kameror och får några inspirerande ord innan de ger sig av. Jerker Andersson, fotograf, håller i denna workshop som ingår i sportlovsaktiviteterna för Stenungsund.
– Ni kanske ser något som skaver, något ni tycker om eller inte. Se er omkring och var inte rädda för att gå nära motivet, säger han till ett gäng ungdomar som har nappat på utmaningen.

Så småningom landar ett antal bilder i Jerker Anderssons dator. 

Motiven ska vara svartvita och varierar mellan vackra vyer från strandkanten till ett ostädat hörn i kulturhuset med trasiga, avklippta sladdar.
– Nu samlar jag alla bilder för att sätta samman dem i en utställning. Tanken är att den ska vara mobil så vi kan flytta den. Jag ser redan nu att vi har många spännande bilder, säger han.

Lokalen för denna workshop var tidigare turistbyrå.
– Den har flyttat och vi har precis fått tillgång till lokalen. Det ska bli ett rum för ungdomar i åldern 13-26 år, säger Christoffer Ahlberg, kultursamordnare för barn och ungdom.

En arbetsgrupp med representanter från kulturkontoret, biblioteket, fritidsgårdarna och kulturskolan håller på med att samla önskemål från ungdomarna om vad de vill använda lokalen till.
– De får tänka fritt kring inredning, aktiviteter och öppettider. Och vi har fått in väldigt många idéer från ungdomarna. Tanken är inte att det ska bli en ny fritidsgård, kanske mer en blandning mellan medborgarkontor och aktivitetsrum för unga, säger Christoffer Ahlberg.

Rummet ska också kunna hyras ut till föreningar. Men inledningsvis blir det under våren olika workshops, lite prova-på-aktiviteter. 

Under tiden jobbar arbetsgruppen vidare för att skapa det rum som ungdomarna vill ha.
– Det är lite spretigt just nu med ungdomarnas önskemål, men det är viktigt med deras engagemang, säger Christoffer Ahlberg.