Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis Thomas Andersson. Bild: Johanna Lundberg
Polis Thomas Andersson. Bild: Johanna Lundberg

Letar ägare till båtmotor via Facebook

Polisen Båtsamverkan har flera gånger fått hjälp av facebookanvändare för att hitta ägare till stulna båtar och båtdelar.
– Ibland är Facebook ett bra sätt att få spridning om vi tror att det är stulet lokalt, säger Thomas Andersson på Polisen Båtsamverkan Väst.

Under söndagskvällen gjorde Polisen i Västra Fyrbodal ett inlägg på sin facebooksida med bild på en båtmotor och några bensindunkar och efterlyste ägare till dessa. Någon som inte är ovanligt.

– Om vi har fått tag på ett beslag och inte hittar någon anmälan på detta så brukar vi ibland använda Facebook för att hitta ägaren, säger Thomas Andersson.

Allmänheten – den stora detektiven

Thomas Andersson berättar att sociala medier är fantastiska verktyg för polisen att använda för att hitta ägare. Ibland rör det sig om att hitta ägare till gods värda några tusenlappar, men det kan också uppgå till miljonbelopp.

– Vi hade en motorbåt som stulits i Kungshamn värd 1,7 miljoner som hittades vid Lilla Bommen i Göteborg tack vare Facebook. Vi kunde också gripa två personer tack vare tips därifrån, säger Thomas Andersson.

Förutom att hitta ägare till de gods polisen misstänker är stulna kan tips från Facebook även hjälpa polisen att gripa personer i anslutning till stölderna.

– Det är alltid intressant om någon har sett något i anslutning till stölden. Ibland är det inte bara ägarna vi hittar utan vi får även tips från folk som sett saker. Det är ju så att allmänheten är den stora detektiven, säger Thomas Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.