Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dennis Jeryd (S) meddelar med mindre än en månad till valet att han avgår som kommunstyrelsens ordförande i Lerum. Bild: Kent Eikeland

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lerums ledande politiker avgår

Med mindre än en månad till valet meddelar Socialdemokraternas förstanamn i Lerum, kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd att han avgår efter valet.

– Det är en process jag varit inne i ganska länge, att göra något annat. Så när jobbet som socialdemokraternas kanslichef i regionen dök upp i somras så fattade jag beslutet att gå vidare, säger Dennis Jeryd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han har varit heltidspolitiker i Lerum i åtta år, under förra mandatperioden i opposition och efter senaste valet som kommunstyrelsens ordförande och ledare för S-MP-L-C-majoriteten.

Samarbetet i majoriteten har fungerat väldigt bra, anser Jeryd:

– Vid ett liknande valresultat som sist, skulle jag absolut förorda en majoritet som den nuvarande.

Dennis Jeryd anser att hans majoritet under de senaste fyra åren åstadkommit mer än vad som hänt dessförinnan sedan han flyttade till Lerum 1990.

– Vi har fått igång bostadsbyggandet, framförallt av lägenheter, minskat grupperna i förskolan samtidigt som vi kan visa goda ekonomiska resultat.

Dennis Jeryd efterträds som förstanamn för S i Lerum av sin ex-fru Renée Norgren Jeryd.

– Vi skilde oss i våras men vi är inga ovänner på något sätt. Och det är absolut ingen som har tvingat iväg mig, säger Dennis Jeryd.

Renée Norgren Jeryd har en lång politisk karriär där hon varit riksdagsledamot med plats i närings- och utbildningsutskotten.

I ett pressmeddelande jämför hon kommunledningsjobbet med ett fotbollslag som behöver avbytare och nytt ledarskap:

– Lerum har efter många år av stagnation nu fått upp farten och vi börjar på alla plan få till en stark utveckling av kommunen. Det är mycket energi som krävs inom hela organisationen och vi måste hela tiden förnya oss för att kunna vara på tårna, säger Norgren Jeryd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.