Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lastbil startade bränder längs E45

En lastbil på E45:an har startat fem till åtta bränder längs vägen i Melleruds kommun. E45:an var helt avstängd flera timmar under tiden räddningstjänsten arbetade med att släcka bränderna. Vid 15.30 hade vägen öppnats igen.

Vid tio-tiden på onsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till E45:an i Köpmannebro i Melleruds kommun då det brann på flera ställen längs vägen.

– Det är en lastbil som har tappat något däck så det har uppstått gnistbildning och det har antänt på flera platser, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Det ska röra sig om sträckan mellan Brålanda och Åmål, en sträcka på runt 60 kilometer.

– Föraren har varit ovetande om detta under tiden, säger Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap i norra Älvsborg.

Enligt Benny Gustavsson ska det röra sig om mellan fem och åtta bränder.

– En del är jättesmå. De största är omkring 50 gånger 80 meter. De är i varierad terräng. Både terräng- och skogsbränder.

Flera av bränderna ska ha varit släckta vid halv tolv-tiden.

– Nu har vi läget under kontroll, men det brann på många platser och vissa rätt mycket. Vissa av bränderna är helt släckta, men med några håller vi fortfarande på med eftersläckningsarbete, säger Benny Gustavsson.

Vid 13.30-tiden var bränderna släckta, men räddningstjänsten var kvar på platsen för att kontroll.

E45:an var stängd en tid efter att bränderna bröt ut. Men vid 13.30-tiden uppgav Simon Willner, inre befäl vid räddningstjänsten, att vägen var helt öppen igen.

– Trafiken rullar i bägge riktningarna. Men det kan förekomma vissa punktavstängningar längst med E45:an under dagen, säger han.

Flera enheter på plats

Räddningspersonal från Åmål, Åsensbruk, Brålanda, Mellerud och Trollhättan ska vara på plats för att släcka bränderna. Även ett brandflyg har flugits in för att ge en överblick över bränderna och en helikopter från Göteborg är på plats för att se om han kan vara behjälplig i eftersläckningsarbetet, enligt Benny Gustavsson. Även polisen är på plats för att stoppa trafiken.

Vid 15.30 meddelade Trafikverket att vägen var öppen igen för trafik.

Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.