Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lastbil har tappat tusentals liter sill på vägen

En lastbil tappade upp mot 10 000 liter sill, motsvarande 50 badkar, på väg 162 i Lysekil under onsdagen. Den fiskhala vägen stängdes av medan räddningstjänsten spolade rent på platsen.

Klockan var 09.22 på onsdagsmorgonen när SOS fick larm om att en lastbil hade tappat sill på väg 162 i Brastad, Lysekil. Det oljiga fiskspillet förvandlade vägbanan till en halkbana och Trafikverket kallade därför in räddningstjänsten för att göra rent på platsen.

– Vi är där med tankbil för att spola bort sill och olja som ligger utspritt på vägen, sa Ulrik Ohlsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Mellan fem och tio kubikmeter fisk

Det var inte bara någon enstaka fiskbit som hamnade på vägen.

– Det ska ligga en hel del. Vi är där eftersom Trafikverket har ringt in oss, inte på grund av en olycka. De säger att det tappats runt fem till tio kubikmeter, alltså minst 5 000 liter, säger Ulrik Ohlsson.

5 000 liter motsvarar 25 normalstora badkar, 10 000 liter skulle fylla 50 badkar.

Ingen ska ha skadats, men väg 162 stängdes av i båda riktningar och Trafikverket varnade för att det kunde vara halt på platsen. Räddningstjänsten spolade rent och lade sand på vägen för att minska risken för halka. Vid 11-tiden började trafiken släppas på igen.

"Gjorde en hård inbromsning"

Jörgen Sernemo, styrkeledare vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän, är på plats på väg 162 och berättar hur olyckan skedde:

– Lastbilschauffören ska ha tvingats göra en hård inbromsning och då ska en av dörrarna ha gått upp. De väger ju en hel del, de här tunnorna, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.