Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M) tillsammans Lars Holmin (M), som föreslås ta över som gruppledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M) tillsammans Lars Holmin (M), som föreslås ta över som gruppledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen. Bild: Anders Ylander

Lars Holmin (M) föreslås ta över efter Johnny Magnusson

Lars Holmin från Ulricehamn föreslås ta över som ledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen efter att veteranen Johnny Magnusson kliver av. Hans målsättning är att hålla ihop samarbetet med Miljöpartiet.
– Vi vill visa att vi inte är klara och fortsätta med det arbetet, säger han.

ANNONS

Det är en enig valberedning som föreslår att Lars Holmin efterträder Johnny Magnusson som gruppledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen. Magnusson har tidigare aviserat att han efter drygt 50 år kommer att lägga av med politiken.

Holmin är i dag vice gruppledare och regionråd för Moderaterna. Han har tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn samt styrelseordförande för Västtrafik.

– Det är klart att jag är hedrad, säger Lars Holmin.

Blir det stora skor att fylla?

– Jag är inte Johnny Magnusson. Jag är en annan person med andra erfarenheter och det rätt viktigt för mig att säga.

ANNONS

Sahlgrenskas styrelseordförande Gustaf Josefson föreslås bli vice gruppledare. Beslutet om ny gruppledare samt vice gruppledare kommer att fattas av Moderaternas fullmäktigegrupp i regionen nästa måndag.

Vill hålla ihop samarbetet med MP

Västra Götalandsregionen styrs sedan 2014 av Grönblå samverkan, en koalition som de traditionella allianspartierna har ingått med Miljöpartiet. Lars Holmins ingång i valrörelsen är att fortsätta hålla ihop samarbetet även efter valet.

– Inget är skrivet i sten, men det är en målsättning för oss att hålla ihop.

Politiken har förändrats ganska mycket sedan 2014. Är det inte svårare för moderater i dag att samarbeta med miljöpartister?

– Det kan det vara, men jag vill inte spekulera. Jag upplever att vi har ett bra samtalsklimat, med respekt för våra olika åsikter. Jag ser inte att det kommer att påverka oss.

Holmin vill inte sia om vart han hoppas att Moderaterna landar i regionvalet, men hänvisar till GP/Sifos senaste kommunvalsmätning som indikerar en kraftig uppgång för partiet i Göteborg.

– Det bör även påverka regionalvalet, så det borde gå upp lite grann.

Vårdköer blir stor valfråga

Han tror att regionvalet till stor del kommer att handla om vårdköer och tillgänglighet. Två frågor som påverkats av pandemin, enligt Lars Holmin.

– Där är vi inte nöjda med hur det fungerar, dels på våra vårdcentraler och dels vår sjukhusvård, som jag ändå får säga ligger efter. Det handlar inte om brist på pengar, utan på att vi inte hittar personal.

ANNONS

Det har funnits en kritik mot att ni lägger pengar på hög i stället för att investera?

– Det är oppositionens roll. Samtidigt, om vi tittar på våra sjukhus och vilka satsningar som kommer, så är det nog bra att vi har pengar i kassan, annars kommer vi att behöva lånefinansiera allting och det drabbar invånarna.

Lars Holmin (M) tillsammans med partikollegan i Göteborg, Axel Josefson.
Lars Holmin (M) tillsammans med partikollegan i Göteborg, Axel Josefson. Bild: Anders Ylander

Bland vissa av Göteborgs politiker har det ibland funnits en kritik mot att Västra Götalandsregionen, som äger Västtrafik, inte investerar tillräckligt i stadens kollektivtrafiknät.

Lars Holmin håller inte med. Han hänvisar till flera satsningar som nu rullas ut eller ligger nära i framtiden, som nya tåg och spårvagnar samt elektrifiering av bussar.

– Om man säger så är det lite orättvist, säger han.

Johnny Magnusson kliver av som gruppledare nästa vecka men ska sitta kvar som regionstyrelsens ordförande och ledare för Grönblå samverkan tills mandatperioden är över. Om Lars Holmin väljs av partiets fullmäktigegrupp kommer han att leda Moderaterna inom samarbetet.

LÄS MER:Magnusson (M) avgår som ordförande

LÄS MER:En ny Josefson (M) blir toppolitiker i Göteborg

LÄS MER:Pär Lundqvist (L) blir ny sjukvårdstopp i Västra Götalandsregionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS