Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larm om utsläpp dröjde

Närmare 1 000 liter diesel kan ha läckt ut i Hög, utanför Kungälv, efter att en krossmaskin vält. Först dagen efter informerades djurägare om att kor och får riskerade att få i sig förgiftat vatten.
Klockan var omkring halv tre på tisdagseftermiddagen när en lastbil med en stenkross på släpet fick möte på länsväg 625 norr om Diseröd. Vägen är smal, marken rasade och släpet välte ned i diket.

Inte förrän klockan nio på kvällen informerades räddningstjänsten om olyckan, när privatpersoner ringde in och berättade att det inte gick att komma fram på vägen. Chauffören ska själv ha kontaktat bärgningsfirma och vid halv tre-tiden på morgonen var lastbilen bortlyft. Det läckte enligt uppgift till en början inte ut någon diesel från tanken, och saneringen påbörjades därför sent av ett privat företag.

- Räddningstjänst och ambulans fick inte reda på olyckan, och det borde vi ha fått. Vi visste ju inte att vägen var avstängd, och det var olyckligt, säger Joakim Hermansson, ställföreträdande räddningschef i Kungälv.

Mellan 400 och 1 000 liter diesel tros ha läckt ut. Vattenverken i Alelyckan i Göteborg och Dösebacka i Kungälv stängdes av under flera timmar. Länsor lades ut i diket där lastbilen vält och där Väla bäck rinner ut i Göta älv. Saneringen fortsatte under hela onsdagen.

Intill vattendragen betar djur, men information om vad som hänt gick inte ut till ägarna förrän på morgonen av Kungälvs kommuns miljökontor - som inte heller förrän sent på kvällen fått reda på olyckan. Bonden Rut Nielsen anser att hon hade tur som var ute och gick med hunden när hon träffade personal från räddningstjänsten strax före midnatt.

Klockan halv fem på morgonen kunde hon flytta sina kor till en annan, tillfällig hage. Fåren väntas bara röra det färska vatten de har tillgång till och får därför gå kvar.
- Korna kunde dricka av vattnet i tolv timmar. Nu kan de få magproblem och leverskador. Någon borde vara ansvarig och kontakta markägarna, anser Rut Nielsen.