Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lady Di berättade hemligheter för Jane

Jane Jogedal är skönhetsexpert. Hon har behandlat flera megakändisar – runt om i världen. – Bäst tyckte jag om Margaret Thatcher. En stark kvinna. Men vad mina patienter, kända eller okända, sagt till mig avslöjar jag aldrig.

Hemligheterna som Jane fått bära med sig blev en börda. Därför blev hon psykolog.

I England var hennes pappa, Mike Laws, välkänd. Han tillverkade sportbilar och tävlade i Formel 1.

– Det var som att växa upp i skuggan av James Bond. Snabba bilar. Han var snygg, väldigt stilig, charmig och karismatisk.

Som tolvåring fick Jane sitt första jobb som fotomodell. Med det följde att alltid vara rätt sminkad.

– En kvinna skötte mina naglar, huden, make up och mitt ansikte. Jag tyckte det var mycket roligare på den sidan, att vara på hennes salong än att stå framför kameran. Jag var elev hos henne under skoltiden.

När Jane var 18 erbjöds hon att ingå i en modellagentur i London.

– Mamma tyckte att jag skulle bli fotomodell. Jag hade fått mycket uppmärksamhet och levt ett glamoröst liv som barn, utan att ha sökt det. Pappa var jordnära, genom stjärnglansen från honom stod jag ofta i centrum, jag hade redan fått bekräftelse och styrka. Det livet hade lärt mig att se igenom det glamorösa. Jag svarade bestämt nej.

Jane hade jobbat hårt för att få börja på Henlow Grange, ett exklusivt spa i slottsmiljö i hemstaden Bedford. En hård skola som började med balett varje morgon. Sen fick hon jobb på en berömd skönhetssalong i London.

– Jag jobbade på kryssningsfartyg i Västindien och Hongkong. I sex år drev jag salong Bermudas. Varje helg tävlade jag i smink och hår i New York.

Hur hon blev fru Jogedal är en riktig love story. Hon besökte Camebridge och blev presenterad för Christer, exportchef och dalmas på affärsbesök, som kom med en kompis till Jane.

– Det var på en pub, typ den i Mord i Midsommer. Det slog gnistor direkt, från båda håll.

Dagen därpå åt de lunch.

– Kort tid efter det ringde han mig på Bermudas och bjöd mig till Colorado under jul- och nyår. Efter tre månader friade han och nu har vi firat silverbröllop.

Jane Jogedal var utbildningsledare, fortsatte att föreläsa, i USA och Europa, om det hon kan bäst – hur man sköter sin hy.

– Jag har rest mycket i mina dar. Christer startade eget inom elbranschen och jobbade mycket i London men det ledde till att vi flyttade till Frillesås som han, än mindre jag, hade hört talas om.

Hon och maken satsade var och en på sin karriär och valde bort att skaffa barn.

– Jag känner ändå stor harmoni i livet och är fantastiskt lycklig med min man.

Jane byggde upp en hälsokedja med sju anläggningar och hade 70 anställda. Hon har behandlat Lady Diana, Jimmy Carter, Sarah Ferguson och Margaret Thatcher. Hon kände sig utvald till detta och det medförde att hon fick höra mycket i förtrolighet.

– Carter gjorde jag ansiktsmassage på när han var på resa på ett kryssningsfartyg med sin familj. Han var kul. Men förstås påpassad. Det stod en livvakt i varje hörn.

Lady Di behandlade hon med en ny metod, med plattor i ansiktet.

– Ibland skedde det på kryssningsfartyg, andra gånger fick jag flyga iväg och träffa henne på något hotell. Säkert 30 gånger. En trevlig kvinna men hon sökte sin identitet och berättade sådant som jag aldrig skulle yppa till någon annan, säger Jane.

Diana var vacker förstås, men där sätter Jane faktiskt en annan kunglig kvinna främst:

– Sarah Ferguson är inte bara sympatisk, hon är mycket, naturligt, vacker.

Janes favorit är Margaret Thatcher:

– Stark, men snäll och mjuk. Hon visade respekt, framhöll inte sig själv utan frågade hur jag hade det, och om min framtid. Ofta bad hon att jag skulle berätta om mig själv.

Jane utstrålar en trygghet som får många att lätta på sitt hjärta. En och annan söker nämligen upp en massör för att tala om sina svårigheter i livet.

Det blev också ett problem för Jane Jogedal. För att kunna handskas med det läste hon psykologi i fem år vid Oxford University på distans.

– Jag är intresserad av andra människor, känner empati. Det signalerar kanske en trygghet. Många avslöjar sådant de kanske inte berättat för andra. Jag lärde mig hantera detta, berättelser om tråkigheter de varit med om.

FAKTA: Jane Jogedal

Ålder: 51

Yrke: Hälsoterapeut, Natural skincare expert & practitioner

Familj: Maken Christer Jogedal

Bor: Frillesås

Intressen: Hud, Formel 1-racing

Bild: Bild: Arash Nejad / SCANPIX