Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lördagsjoggarna från Skulltorp. Närmast kameran, Shahab Payani, Åsa Magnusson, Marie Hjalmarsson Engelke, Maria Johansson, Tony Engelke och Andreas Magnusson. Bild: Tommy Lager

Lördagsjoggare prisas i Partille

Klockan nio varje lördagsmorgon startar joggingturen från Utmålsvägen. Precis som den har gjort de senaste 14 åren. Nu tilldelas Lördagsjoggarna Partille kommuns hälsopris.

– Det är fantastiskt att en så här liten grej får uppmärksamhet, men vi ser oss som ett gott exempel, säger initiativtagaren Tony Engelke.
Lördagsjoggarna bildades efter att Tony Engelke skickades, av det företag han arbetade hos, på 30-årskontroll.
– Jag var långt ifrån i topptrim. Trots att jag inför testet gjorde armhävningar varje dag och klarade styrkedelen perfekt, så sa läkaren att "du borde nog träna lite mer".

Till en början gick han motvilligt ut och sprang ensam. Men snart fick han med en granne från Skulltorpsområdet och efter ett tag hängde ytterligare personer på. I 14 år har nu Lördagsjoggarna sprungit tillsammans. Åtta kilometer. Varje lördagsmorgon. Året om. Oavsett väderlek.
– Alla springer efter sina förutsättningar och sin dagsform. Ibland springer vissa längre och snabbare, medan andra springer lite kortare.

Turen går till de närliggande spåren runt Prästtjärn där det även finns träningsredskap, innan löparna beger sig tillbaka hemåt, i riktning mot den gemensamma frukosten.
– Lördagsjoggarna har vuxit och blivit mer än bara träning. Vi käkar frukost tillsammans och den som bjuder på frukost står oftast över löpningen för att passa de andras barn.
Träningen har, enligt Tony Engelke, gett en gemenskap mellan grannarna som på många sätt nått långt förbi den gängse grannsämjan.
– Vi har lärt känna varandra på ett djupare plan. Vi passar varandras barn och katter och bevakar varandras hus när någon är bortrest. Vi har tränat SFI med Shahab Payani när han var ny i gruppen och han har bjudit oss på underbara persiska frukostar. Vi har verkligen kommit nära varandra. Och det är rätt ofta vi äter med varandra på andra dagar också.

Och Lördagsgruppens idéer har spridits, bland annat till Tony Engelkes kusin som startat en liknande grupp i Kålltorp. Precis i den anda som kommunalrådet, tillika Folkhälsorådets ordförande Stefan Svensson (M), önskar.
– Vi vill sprida de goda exemplen på folkhälsofrämjande arbete i kommunen. Lördagsjoggarna har på ett enkelt sätt startat en verksamhet som, i all sin enkelhet, förbättrar hälsan och som är öppen för alla. Dessutom är det möjligt att starta liknande grupper överallt, om det finns någon som vill dra igång, säger Stefan Svensson.

Folkhälsopriset på 15 000 kronor delades ut under kommunfullmäktigemötet i går. I år delades priset mellan Lördagsjoggarna och Missbruksenheten på social- och arbetsförvaltningen i Partille kommun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.