Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Löfven om Bråvalla: ”Vi måste få stopp på detta"

Statsministern inledde sin sommarturné med att ryta ifrån och lova åtgärder efter helgens uppmärksammade sexövergrepp på Bråvallafestivalen, – Vi måste få stopp på detta, säger han när Göteborgs-Posten träffar honom i Skärhamn.

Under söndagen inledde statministern sin Sverigeresa med besök i Skärhamn på Tjörn. Temat för Löfvens resa är trygghet och han var upprörd när han kommenterade händelserna på Bråvallafestivalen.

– Jag blir så upprörd, och vi måste få stopp på detta. Vi uppmanar nu polisen att de måste bli bättre på att klara upp den här typen av brott, Dessutom tittar vi på möjligheterna för mer kameraövervakning. Även domstolsväsendet måste bli mer effektivare, så att den här typen av brott förs till åtal, säger han.
 

Nobbar Almedalen

I år har statsminister valt att nobba Almedalsveckan för att istället besöka tio mindre orter runt om i landet. Först på tur var Skärhamn, där statsministern fick delta i en simulerad samverkansinsats mellan kustbevakningen, sjöräddningen och räddningstjänsten. Från piren i Skärhamn fick Löfven se två personer räddas från en brinnande båt. 

Löfven meddelar idag att regeringen vill stärka kustbevakningens befogenheter.

– Vi vill dels tillsätta mer resurser och dels öka befogenheterna. Vid en båtstöld idag måste kustbevakningen tillkalla polisen. Det innebär att två myndigheter måste utföra samma jobb. Vi vill se till att kustbevakning får göra mer på egen hand.
 

"Vill göra något annorlunda"

Att Löfven inte besöker Almedalen i år motiverar han med att han ”vill göra något annorlunda och besöka orter som annars inte får så mycket uppmärksamhet”. Att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ska delta i Almedalsveckan är inte något som har påverkat statsministerns beslut att välja bort Visby.

– Jag tycker genuint illa om den här typen av organisationer som har en helt annan dagordning än allas lika värde och att utveckla demokratin. När det gäller demonstrationer så är lagstiftningen ganska sträng för att garantera yttrandefrihet. Men när det däremot gäller arrangemang som anordnas av civila organisationer så kan man faktiskt välja vilka som ska delta. Jag tror att det är viktigt att alla tänker till om vilka man väljer att bjuda in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.