Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Löftet till kvinnan: "Du kommer att få det bra"

Kvinnan trodde att hon skulle få komma till Sverige för att jobba och gifta sig. – "Du kommer att få det bra. Vi ska gifta oss", har kvinnan berättat för polisen om vad mannen lovade henne. Men i stället tvingade han henne att prostituera sig. Och pengarna hon tjänade tog han hand om, enligt misstankarna.

Nu startar rättegången mot en man i 20-årsåldern som står åtalad för människohandel alternativt koppleri och misshandel.

Offret är en kvinna från Bulgarien som mannen ska ha lärt känna via Facebook. I augusti förra året ska mannen ha åkt till Bulgarien för att hämta henne. Kvinnan trodde att hon skulle få komma till Sverige där hon skulle få ett jobb och gifta sig med mannen.
– "Vi kommer få det bra. Jag jobbar på en bilverkstad, det finns gott om jobb. Du skall tigga när du kommer till Sverige och när du inte tigger kommer du att få arbeta med andra saker. Du kommer att få det bra. Vi ska gifta oss", har kvinnan berättat i polisförhör om vad mannen lovat henne.

LÄS MER: Polisen misstänker: Man lurade kvinna att prostituera sig 

Togs till bordell i Tyskland

Men i stället togs hon med till Tyskland. Där placerades hon som prostituerad på en bordell.

Här ska hon, enligt uppgifter i polisförhör, ha utnyttjats av 30-40 män.

Och de pengar som hon tjänade ska mannen i 20-årsåldern ha tagit.
– När vi kom tillbaka lämnade vi över alla pengar som vi tjänat till dem, berättar hon om hur hon och en annan kvinna gjorde.

Men kvinnan blev sjuk och behövde vård på sjukhus. Efter det tog mannen med sig henne till sin lägenhet i en ort i Västsverige. I lägenheten bodde hon tillsammans med mannen, hans fru och flera tiggare.
– De sa till mig att jag skulle tigga, om jag inte lyckades få ihop tillräckligt med pengar så måste jag prostituera mig för att få ihop pengar.

Tvingades sälja sex

Mellan oktober förra året och januari i år ska mannen, enligt misstankarna, ha tvingar kvinnan att sälja sexuella tjänster.
– Hon har distribuerats bland hans vänner och bekanta, har Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, sagt.
– Han hittade kunder till mig. Han tvingade mig utföra sexuella tjänster med olika män, har kvinnan sagt i förhör.

Kvinnan har för polisen pekat ut platser i Västsverige där hon haft sex med männen.
– Han kände männen och ringde upp dem och de bestämde en plats. Oftast var platsen vid en bensinstation, har kvinnan berättat för polisen och fortsatte.
– Där lämnades jag över till männen.

Sedan har de kört i väg. Vid något tillfälle har de haft sex i en bil som stod i ett garage, andra gånger har de parkerat bilen bakom byggnader och haft sex.

För detta ska männen ha betalat runt 500 kronor per tillfälle. Pengar som mannen i 20-årsåldern tog hand om.

Hotade henne

För att få henne att göra detta ska mannen i 20-årsåldern bland annat ha hotat henne.
– "Du kommer inte till Bulgarien. Om du försöker det, ska jag döda både dig och din bror", ska mannen ha sagt till kvinnan.

Men i början av januari lyckades kvinnan fly från mannen. Till en början följde han efter och när han hann i kapp ska han ha slagit henne. Men kvinnan kom undan. Kvinnan sprang då till en Ica-butik där hon fick hjälp att larma polisen och mannen i 20-årsåldern kunde gripas.

Han nekar till brott.
Han har i polisförhör sagt att kvinnan visste att han var gift när de träffades i Bulgarien.
– Hennes syfte var att jag skulle skiljas från min fru vi skulle istället gifta oss och vi skulle försörja hennes barn. Hade jag tagit henne som fru hade jag inte suttit här och vi skulle inte ha dessa problem med polisen.

Trots att kompisarna berättat att de via honom köpt sex av kvinnan påstår han att det inte stämmer.
– Det är inte sant, Jag håller inte på med sådana saker. Jag har inte gjort det. Hur kan jag göra det när jag själv ligger med henne? säger han och fortsätter.
– Hur kan ni vara säkra på att hon inte gått in i min Facebook och pratat med honom och kommit överens med honom för att sätta dit mig?

Han påstår att hon vill sätta dit honom.

Mannen mot kvinnan

Mannens version står mot kvinnans.
– Vi har stödbevisning för hennes berättelse. Hon hade en tändare från den här bordellen i Tyskland på sig. Vi kunde hitta den på nätet och de kunde bekräfta att hon hade jobbat där under den här perioden. Vi har hittat sexköpare som har köpt sex av henne och erkänt det i förmedling av den här mannen och det tycker jag är ganska starkt stödbevisning, säger Thomas Ahlstrand.

Utöver mannen i 20-årsåldern åtalades två andra män för köp av sexuell tjänst.
– Han ville att jag skulle ge honom pengar för att kunna ha sex med henne. Och jag frågade hur mycket och han pekade sträckte ut sina fem fingrar. Han ville ha femhundra kronor. Då skrattade jag och sa varför femhundra sen diskuterade vi lite och vi kom överens om att jag ska betala trehundra kronor, har en av dem sagt i polisförhör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.