Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lerums kommun har beslutat att låta ensamkommande ungdomar som fått sin ålder uppskriven stanna till dess att beslutet vunnit laga kraft. Arkivbild: Adam Ihse

Låter unga stanna under åldersutredning

Lerum har beslutat att låta ensamkommande ungdomar som fått sin ålder uppskriven stanna till dess att beslutet vunnit laga kraft.…- Jag är stolt över att kommunen fattat det här beslutet, säger Hans Abrahamsson, som kämpat för den här gruppen.

Beslutet gäller ensamkommande ungdomar i Lerums kommun som fått åldern uppskriven enligt den gamla metoden av åldersbedömning som gjordes genom intervjuer. Den har dock inte ansetts rättssäker utan ersatts av en medicinsk åldersbedömning som utförs av Rättsmedicinalverket.
– Det här gäller 17 ungdomar som fått sina åldrar uppskrivna enligt den gamla metoden. De får stanna till dess att de fyller 18 enligt egna uppgifter eller när åldersbedömningen gått igenom, säger Dennis Jeryd (S), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Hans Abrahamsson, fredsforskare och initiativtagare till Nätverket för ett socialt hållbart Lerum, tycker att kommunen har fattat ett riktigt beslut.
– Jag tycker att det är väldigt bra av Lerum, men inte tillräckligt, säger han. 

Hans Abrahamsson trycker på riskerna med att inte ta hand om den här gruppen människor, ofta azarer från Afghanistan, som Sverige en gång välkomnat med öppna armar. Det är en studiemotiverad grupp som lämnat sina hemländer med förhoppningar om ett annat liv.
– Lerum har ordnat skolor, Lerum lyckades jävligt bra, säger Hans Abrahamsson.

En bidragande orsak till att Lerum anser sig kunna ta den kostnad det innebär att behålla dessa ungdomar är det ekonomiska överskott som kommunen gjort både förra året och hittills i år.

Kommunens beslut innebär "att åldersuppskrivningen inte ska gälla förrän beslutet vinner laga kraft efter överklagande i Migrationsdomstolen". Handläggningstiden för överklagandet bedöms till mellan åtta till tio månader. När det gäller dem som får sin ålder uppskriven enligt den nya medicinska bedömningen så kommer kommunen att förhålla sig till de regler som gäller.

Just nu ligger ett lagförslag från regeringen om att stoppa utvisningen av ensamkommande ungdomar som går i gymnasiet. Om lagen antas i riksdagen gäller den från och med 1 juni i år. 

En lag som Hans Abrahamsson hoppas mycket på.
– Vad jag hoppas är att lagen träder i kraft och då kan alla upp till 25 år stanna och gå kvar i gymnasiet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.