Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Blir förskola. Snart nedlagda Långekärrs skola blir vid årsskiftet friförskola – med förhoppning om att bli friskola hösten 2017.

Långekärr får börja om som friförskola

En friförskola startar i Långekärrs skola till vårterminen. Och arbetet med att även kunna starta en friskola fortsätter.

Det står nu klart att den kommunala förskolan och skolan i Långekärr på nordvästra Tjörn läggs ned vid årsskiftet. Det har fullmäktige nyligen beslutat. Och den grupp som arbetar med att ersätta den kommunala skolan med en friskola konstaterar i dag att man har personal på gång och cirka 25 barn som kommer att starta i en friförskola till vårterminen. 

Daniel Eilhoff i friskoleföreningen konstaterar samtidigt att föreningen arbetar vidare med att kunna skapa en friskola för grundskolebarn i Långekärr. Man har tagit hjälp av Friskolornas Riksförbund som står till tjänst med juridisk och ekonomisk expertis. En ny ansökan till Skolinspektionen är tänkt att lämnas in, men en grundskola kan tidigast starta hösten 2017.

– Det här innebär att eftersom kommunen lägger ned den nuvarande skolan vid årsskiftet kommer eleverna att få flytta till Kållekärrs skola under minst en termin. Här har kommunen utlovat att man skall ha kvar sammanhållna klasser och att personalen följer med till den nya skolan, säger Daniel Eilhoff.

Han konstaterar att det nu blir några avgörande veckor för att se om kommunen kan uppfylla sina löften och ge Långekärrsbarnen en bra termin i en ny skola. Många är enligt Eilhoff oroliga och kan inte förstå varför deras skola ska läggas ned och varför de ska flytta.
Utbildningsnämndens ordförande Björn Möller (M) konstaterar att man stöder satsningen på en friskola och en förskola i privat regi.

– Givetvis har vi inget emot en friskola när vi väl enligt fullmäktiges beslut har avvecklat den kommunala skolan, säger Möller. 
Han berättar också att de extrapengar som anslogs för att driva skolan en extra termin inte behövs då förvaltningen i dag har ett överskott på tre miljoner kronor.

– Därmed behöver vi inte ta den extra ram på 1,4 miljoner vi fått i en extra satsning. Orsaken till det förbättrade resultatet är främst att vi fått lägre kostnader för gymnasieelever än vi planerade och tog höjd för.