Ridleden går ofta längs asfalterade 70-vägar. Det har inte lockat Kungsbackas ryttare.
Ridleden går ofta längs asfalterade 70-vägar. Det har inte lockat Kungsbackas ryttare.

Lång ridled läggs ner

ANNONS
|

2004 invigdes ridleden som går från Älvsåker i norr till gränsen mot Varbergs kommun i söder. Leden skulle vara en del av en ridväg genom hela Halland. Längs vägen skulle finnas höbönder där ridande kunde övernatta och få hö och tak över huvudet till sina hästar.

Kungsbacka kommun märkte upp leden med skyltar och vägvisning och lade upp information om den på sin webbplats.

Men intresset för övernattning har varit svalt. Och i dag, inte ens tio år senare, är vissa skyltar borta och en del är så urblekta av väder och vind att de inte går att tyda.

– På en del sträckor pekar pilarna åt fel håll, men ingen har haft synpunkter på det eller talat om det för oss på kommunen. Det tyder ju på att ingen är ute på leden, säger Håkan Linderstam.

ANNONS

Det som i stället efterfrågas av ridklubbar är kortare ridslingor i anslutning till hästgårdar. Kommunen har redan gett bidrag till en ridled i Onsala och ska också stödja nya slingor i Fjärås och i närheten av Alekärr.

– Kungsbacka är en av Sveriges hästrikaste kommuner men man rider sällan från punkt A till punkt B i fyra och en halv mil. Kortare slingor fyller sin funktion bättre. De blir mer som motionsspår, säger Håkan Linderstam.

Nämnden tar det formella beslutet om nedmontering av leden på tisdag.

ANNONS