Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Låg tillgänglighet till BUP – kritiseras av politiker

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götaland rankas lågt nationellt, sett till tillgängligheten för patienter, enligt en ny rapport från SKR.
Siffrorna kritiseras hårt av politiker, samtidigt som alla inte delar bilden som framkommer.

Västra Götalandsregionen är sämst i Sverige vad gäller antalet patienter som de heltidsanställda på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, möter. Detta enligt den årliga rapporten ”Psykiatrin i siffror” som ges ut av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Rapporten för 2019 pekar mot att de anställda på BUP i genomsnitt har ett patientbesök per dag.

Resultaten möts av kritik från den grönblå samverkan som styr Västra Götalandsregionen, och i ett pressmeddelande uppmanar de regionens tjänstemän att ”återkomma med lämpliga åtgärder som kan lösa tillgänglighetsproblematiken”.

”Utifrån ett patientperspektiv är detta långt ifrån acceptabelt”, skriver de ansvariga politikerna vidare i pressmeddelandet.

”Stämmer inte med verkligheten”

Samtidigt delar inte alla den bild som framkommer i rapporten.

– Siffrorna stämmer inte med verkligheten. All vår personal är fullbokad, att de bara skulle träffa en patient om dagen är inte korrekt, säger Ewa Hedström, verksamhetschef på BUP vid Södra Älvsborgs sjukhus till SVT Väst.

Enligt SVT undersöker man nu vad som i så fall ligger bakom siffrorna. En förklaring som lyfts är att sekreterare eller övrig personal som inte möter patienter skulle räknas in i SKR:s statistik.

Enligt rapporten räknas helårsarbetande personal som ”alla yrkeskategorier även chefer, stab och administrativ personal”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.