Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Låg peng blir lägre

Onsala Hem- och skolaförening har kämpat för högre elevpeng i Kungsbacka. Nu kan den i stället sänkas.

Därför kräver föräldrarna ett nytt möte med de ansvariga politikerna.

Under våren fick Hem- och skolaföreningen stor uppmärksamhet när de ifrågasatte varför elevpengen i Kungsbacka är lägre än i många andra kommuner. Besparingsförslagen som nu diskuteras innebär att elevpengen sänks ytterligare.

- Det är katastrof. Innan var elevpengen runt 43 000 kronor per elev och år i den kommunala skolan, 3 500 kronor lägre än genomsnittet i Sverige. Klubbas det nya förslaget igenom kan det bli ytterligare cirka 1 000 kronor lägre, säger Marie Adolfsson, ordförande i Hem och skola i Onsala.

På ett välbesökt möte på Kapareskolan i våras krävde föräldrarna svar från politiker i grund- och förskolenämnden. Då var beskedet att budgeten måste hållas. Nu vill föreningen ha ett nytt möte – och den här gången hoppas de på att även kommunstyrelsens ordförande Per Ödman (M) är med.

- Vi vill fortsätta diskussionen och vår utgångspunkt är densamma som tidigare. Elevpengen måste bli högre i Kungsbacka. Det är katastrof att det ser ut så här.

Föreningen har fått löfte om ett möte med politikerna 5 oktober. Då har besparingsbudgeten för 2010 troligen redan klubbats.

- Vi tror ändå inte att det går att förändra budgeten med så kort varsel. Men vi hoppas att vi ska få politikerna att tänka mer långsiktigt. Vi har alla föräldrar bakom oss och vi tänker inte ge upp.