Lärarna och fackombuden Kristina Gerdne och Kicki Massawe tycker att den raka elevpengen rimmar illa med verkligheten. ”Varje barn behöver inte lika mycket, en del barn behöver betydligt mer”, säger Kicki Massawe.
Lärarna och fackombuden Kristina Gerdne och Kicki Massawe tycker att den raka elevpengen rimmar illa med verkligheten. ”Varje barn behöver inte lika mycket, en del barn behöver betydligt mer”, säger Kicki Massawe.

Lärarilska mot politiker

ANNONS
|

Sedan tre år tillämpar Mölndal stad så kallad rak elevpeng. Det innebär att alla skolor får pengar efter antalet elever på skolan, utan att det görs en socioekonomisk viktning som tidigare. Det har kritiserats från flera håll, det skrev GP om i januari.

Men skolnämndens ordförande, Kajsa Hamnén (M), står bakom den raka skolpengen och sa i artikeln att resultaten i skolan beror på rektorernas och pedagogernas nivå. Det reagerade Kristina Gerdne och Kicki Massawe på. De är lärare på Västerbergsskolan och lokalombud för Lärarnas riksförbund respektive Lärarförbundet.

– Det är som att få ett riktigt stort fett slag i ansiktet. Det är ingen som sitter och rullar tummarna utan alla kämpar som galningar, säger Kicki Massawe.

ANNONS

– Det är en jätteviktig bit hur lärarna förhåller sig i klassrummet. Men det räcker inte, för vi måste ha resurser också. Det anser vi att vi inte har, säger Kristina Gerdne.

– Mitt uttalande i artikeln gäller rent generellt. Jag har inte uttalat mig specifikt om nivån på personalen i Mölndals skolor. Som grund för mitt uttalande har jag bland annat Sveriges kommuner och landstings granskning där man kan utläsa att den viktigaste komponenten för att eleverna ska lyckas i skolan är rektors och lärares kompetens. Den faktorn är relativt viktigare än resursernas storlek, säger Kajsa Hamnén.

Men både Kristina Gerdne och Kicki Massawe tycker att politikerna har satsat för lite pengar på skolan och lyssnat för lite på skolans personal.

I Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun 2013” kom Mölndal på plats 218 av 290. Året innan låg kommunen på plats 161.

– Någonting har hänt. Man kan inte säga att det är rektorernas och lärarnas nivå som gör detta. Det måste ju finnas ett ansvar hos politikerna i vår kommun också, säger Kristina Gerdne.

Men Kajsa Hamnén tycker att det finns andra undersökningar som kommunen hävdar sig bättre i, SKL:s ranking av skolor till exempel.

ANNONS

– Bästa skolkommun 2013 tas fram av Lärarförbundet och den mäter i första hand resurser och lärartäthet, säger hon.

Mölndal tillämpar rak elevpeng, vilket innebär att skolorna får pengar efter hur många elever de har. Ingen hänsyn tas till socioekonomiska faktorer.

Skolorna kan söka pengar till särskilda projekt. Men de kan inte användas till att minska klasser eller att ta in fler lärare.

Varje rektor kan även få extra pengar för elever i behov av särskilt stöd.

ANNONS