Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lärarförbundet stänger ute SD-politiker

I flera år har skolpolitiker fått följa med en lärare under en arbetsdag i satsningen ”Skugga en lärare”. Men nu säger Lärarförbundet i Kungsbacka nej till Sverigedemokraternas ledamöter.
– Jag trodde faktiskt att vi hade blivit klokare och kommit längre i samhällsutvecklingen, säger Susanne Andersson (SD), ledamot i Kungsbackas för- och grundskolenämnd.

Lärarförbundets satsning ”Skugga en lärare” har pågått i flera år i Kungsbacka och många andra svenska kommuner. Under en dag får politiker chansen att gå bredvid en lärare för att se hur deras beslut landar i verkligheten. Förra året var alla politiker inklusive Sverigedemokraterna inbjudna att delta men i år säger Lärarförbundets lokalavdelning i Kungsbacka nej till att samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket Kungsbacka-Posten var först med att rapportera.

Partiets två ledamöter i nämnden för förskola och grundskola fick förra veckan ett mejl där de informerades om att de inte kommer att få delta i aktiviteten.

"Då förbundet har beslutat att vi på lokal nivå ej samarbetar med SD, kan du tyvärr inte delta i skugga en lärare", stod det i mejlet följt av ett citat från Lärarförbundets portalparagraf:

"Lärarförbundet tar därför avstånd från alla former av kränkningar, diskriminering och segregation samt verkar för ett jämställt och inkluderande samhälle."

Hänvisar till centralorganisationen

Ingen på lokal nivå vill kommentera beslutet. I stället hänvisar Lärarförbundet i Kungsbacka till centralorganisationen i Stockholm, som i sin tur hänvisar till det svar man gett Kungsbacka-Posten:

– Lärarförbundet är en demokratisk medlemsorganisation med tydliga värderingar som utgår från öppenhet och människors lika värde. När det gäller kontakter med politiska partier väljer vi att ha dialog utifrån politisk funktion, till exempel med ordförande i en utbildningsnämnd eller ledamöter i riksdagens utbildningsutskott, oavsett partitillhörighet. I övrigt undviker vi samarbete med partier och organisationer som har en värdegrund som strider mot våra värderingar, skriver Anders Åhlin, förbundssekreterare på Lärarförbundet i ett mejlsvar till Kungsbacka-Posten.

Det centrala förbundet ger fullt stöd till lokalförbundets beslut.

– SD pratar dessutom i sitt principprogram om att människor har en ”nedärvd essens som inte kan undertryckas” och att det finns ”nedärvda egenskaper som fö̈renar en viss grupp av människor”. Dessa åsikter går inte att förena med Lärarförbundets värdegrund. Detta förhållningssätt gäller alla partier och organisationer som har en värdegrund, ideologi eller grundläggande principer som går stick i stäv med Lärarförbundets värderingar, skriver Anders Åhlin till Kungsbacka-Posten.

Sverigedemokraternas ledamot i för- och skolnämnden, Susanne Andersson (SD), såg fram emot att få skugga en lärare och berättar att mejlet kom som en chock.

– Vi är djupt besvikna på Lärarförbundets ställningstagande i detta. Ett förbund vars medlemmar utbildar våra barn i demokrati och andra samhällsfrågor.

– Lärarförbundet går ju rakt emot sig själva när dom i sin portalparagraf säger sig ta avstånd från alla former av diskriminering samt vill verka för ett jämställt och inkluderande samhälle och tillika vara opolitiska i sin verksamhet. Detta är verkligen sorgligt för lärarkåren, skriver Susanne Andersson (SD) i ett mejl.

"Bidrar till stigmatiseringen"

Ordförande i för- och grundskolenämnden, Anders Ekström (M), tycker Lärarförbundets agerande är tråkigt.

– Det är väldigt synd för det är en aktivitet vi haft i flera år utan några problem. Jag delar inte Lärarförbundets uppfattning om att det skulle vara en bilateral kontakt med Sverigedemokraterna. För- och grundskolenämndens ledamöter företräder hela nämnden på de aktiviteter som nämnden ordnar, de är inte partiföreträdare, säger han.

Ordförande i för- och grundskolenämnden, Anders Ekström (M), drar in kommunens ersättning till ledamöter som deltar i satsningen Skugga en lärare efter Lärarförbundets beslut att stänga ute Sverigedemokraterna. Bild: Kungsbacka kommun
Ordförande i för- och grundskolenämnden, Anders Ekström (M), drar in kommunens ersättning till ledamöter som deltar i satsningen Skugga en lärare efter Lärarförbundets beslut att stänga ute Sverigedemokraterna. Bild: Kungsbacka kommun

I ett brev till nämndens politiker skriver han nu att någon ersättning eller arvode inte längre kommer att ges till de skolpolitiker som deltar i ”Skugga en lärare”.

– Nu är det inte längre någon nämndaktivitet och då blir det heller ingen betalning från kommunens skattebetalare.

– Lärarförbundet får ta vilka beslut de vill men nu bidrar de till stigmatiseringen av Sverigedemokraterna och det var väl inte syftet, säger Anders Ekström (M).

Tror du att färre kommer att tacka ja till inbjudan "Skugga en lärare" i år?

– En finess med arvodet är ju att ledamöterna ska kunna få ersättning när de tar ledigt från sitt arbete. Nu får de löneavdrag vilket klart kan bidra till att färre väljer att delta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.