Lärarna Fredrik Bodin och Linda Thorsell tappar mycket planeringstid när tågen försenas.
Lärarna Fredrik Bodin och Linda Thorsell tappar mycket planeringstid när tågen försenas.

Lärare tvingas starta lektioner från tåget

ANNONS
|

Gymnasielärarna Linda Thorsell och Fredrik Bodin är trötta på att alltid komma försent till jobbet.

– Tåget är sent varje dag, oftast handlar det om tio minuter men ibland mer, berättar Linda Thorsell som undervisar i teknik på Östrabo och bor i Göteborg.

Hon är mycket frustrerad över sin resesituation.

– På tio månader behöver jag bara betala för åtta. Två av månaderna betalas av resegarantin, eftersom det är så mycket förseningar.

Om tågen håller tidtabellen ska hon en vanlig dag komma 40 minuter före första lektionen. En marginal som behövs för att hinna förebereda och planera lektionen. Men det är en marginal som aldrig riktigt hålls.

ANNONS

– Vår planeringstid försvinner eftersom det är svårt att sitta och arbeta på tåget då bord oftast saknas. Dessutom missar man det sociala med att hinna träffa kollegorna före lektionen.

Fredrik Bodin, lärare i kemi och matematik på Östrabo, bor i Kortedala. Han har samma erfarenheter.

– Jag har bara jobbat en termin i Uddevalla, men har märkt att det är väldigt störningskänsligt på just morgonen.

Eftersom lektionerna brukar starta vid 8.30 tar Fredrik tåget som går 6.40 från Göteborg. Enligt tidtabellen ska tåget vara framme vid Uddevalla Östra 7.50. Men oftast blir det i realiteten runt klockan 8 eller senare som tåget kommer fram.

– Förra veckan var tåget en timme sent. Jag kom fram med ersättningsbussen vid samma tidpunkt som det tåg som hade avgått efter det försenade tåget, berättar Fredrik Bodin.

Ibland blir det totalt trafikstopp med kraftiga förseningar. Detta betyder antingen inställda eller lärarlösa lektioner.

– Då får man ringa och säga att någon får sätta upp en lapp på dörren att lektionen är inställd, säger Linda Thorsell, och nämner som exempel att hon för några veckor sedan inte kom fram till Uddevalla förrän 11.45.

För Fredriks del försöker han ibland starta lektionerna via mejl eller Facebook, så att eleverna kan börja arbeta.

ANNONS

– Men då blir det en lektion utan lärare. I förlängningen är det eleverna som blir lidande.

Linda känner att hon inte kommer att klara av pendlingen i längden.

– Jag spenderar nästan lika mycket tid på tåget som hemma. Tids nog kommer jag att tröttna på detta och antingen flytta eller byta jobb.

När vi träffar Fredrik och Linda har det ännu inte snöat.

– Jag vågar knappt tänka på vad som kommer att hända när snön kommer, hittills har det ju varit en ganska mild vinter, säger Fredrik.

ANNONS