Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Länsstyrelsens uppmaning: Spara på vattnet

Efter flera månader av värme och torka uppmanar nu länsstyrelsen i Västra Götaland allmänheten att vara sparsamma med vattnet.
– Värmen har påverkat vattenförsörjningen kraftigt, säger Karin Ladberg, kommunikationsstrateg på länsstyrelsen i Västra Götaland

Sommaren med dess extrema värme och torka har satt flera saker på sin spets. Under onsdagen gick länsstyrelsen i Västra Götaland ut med uppmaningen att allmänheten måste bli mer sparsamma med vattenanvändningen.

– Det är inte kritiskt ännu, men värmen har påverkat vattenförsörjningen kraftigt och därför vill vi gå ut och uppmana att man sparar på vattnet, säger Karin Ladberg.

Hon menar att Västra Götaland generellt ligger bra till då det finns flera stora vattendrag i närheten så som Göta Älv, Vänern och Vättern. Däremot visar observationer att grundvattnet sjunker och därför bör allmänheten bli medvetna om sin vattenanvändning.

– Värmen gör att många använder mer vatten än vanligt. Vi är vana i detta landet att kunna ödsla med vatten, säger Karin Ladberg.

Bevattningsförbud i flera kommuner

Flera kommuner har under sommaren utfärdat bevattningsförbud. I Lerum råder förbudet sedan 12 juli och under onsdagen meddelade Alingsås kommun i ett pressmeddelande att man även där utfärdat bevattningsförbud.

– Läget är kritiskt på många ställen. Flera kommuner ligger nära maxkapacitet i vattenverken, säger Elenor Loyd, enhetschef för vattenmiljö på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Eftersom att ingen vet hur länge den rådande torkan håller i sig kan det dröja innan grundvattennivåerna kan stabiliseras.

– Det kan ta många veckor upp till månader beroende på vädret innan vi har ett normalläge för våra sjöar, vattendrag och grundvatten, säger Elenor Loyd.

"Ställ in vatten i kylskåpet"

Några vardagliga saker man kan tänka på för att minska sin vattenanvändning är att inte låta vattnet rinna medan man borstar tänderna.

– Man kan också ställa in vatten i kylskåpet om man vill ha kallt vatten. Många står och spolar länge för att det ska bli kallt, säger Karin Ladberg.

Ett annat tips hon ger är att stänga av vattnet i duschen när man tvålar in sig och att vattna trädgården med vattenkanna snarare än en vattenslang.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.