Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Länsstyrelsens bild är att följsamheten till rekommendationerna var bristande på badplatserna den gångna helgen. Bild: Alexander Ekström
Länsstyrelsens bild är att följsamheten till rekommendationerna var bristande på badplatserna den gångna helgen. Bild: Alexander Ekström

Länsstyrelsens corona-besvikelse: ”Hoppas att föregående helg inte upprepar sig”

Länsstyrelsen i Västra Götaland påminde om vikten av att följa coronarekommendationerna, när värmen kom. Gensvaret blev det motsatta.
Nu lämnas en rapport fylld av orosmoln till regeringen.

Prognosen med sol och värme stämde. Badstränder fylldes och felparkeringar påverkade blåljuspersonalens möjligheter att rädda liv.

Det som länsstyrelsen i Västra Götaland varnade för i förra veckan – sämre efterlevnad av myndigheternas rekommendationer – blev verklighet.

I veckans rapport, som lämnas till regeringen, skriver länsstyrelsen således i genomgående dystra ordalag.

LÄS MER: Avenykrog stoppade kommunens trängselkontroll i dörren

Varnar för trenden

”I förra veckan tyckte vi oss kunna ana ett litet, litet ljus i tunneln. Dess låga fladdrar nu betänkligt”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Som GP tidigare rapporterat syns en tendens till ökad smittspridning av covid-19 i åldersgruppen 20-29 år. Länsstyrelsen befarar att den negativa trenden kan fortsätta, och varnar västsvenskarna på nytt.

”Den kommande helgen ser ut att lova ny värme. Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig. Varken på stränder eller i semesterorter.”

”Kan vara skillnaden mellan liv och död”

I veckans rapport påpekas också vikten av att hålla avstånd – såväl i naturen som på vägarna. Länsstyrelsens bild är att det inte följdes helgen som gick.

”Det var sannerligen ont om avstånd på åtskilliga stränder, samtidigt som blåljuspersonal möttes av parkerade bilar vid framfartsvägarna. Vägar vars framkomlighet kan vara skillnaden mellan liv och död för en människa i nöd.”

LÄS MER: Krögare: ”Folk skiter i reglerna - de har tröttnat på corona”

LÄS MER: Tipsen inför skolstarten: Cykla och hälsa med fötterna

LÄS MER: Ökad andel coronasmittade yngre i Västsverige – men överlag en positiv trend

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.