Länsstyrelsens besked: Så många lodjur ska skjutas

Rivna får och stressade djurägare – nu har Länsstyrelsen i Västra Götalands län bestämt sig. Det blir jakt på lodjur 2019 och ungefär 10 procent av lodjuren i länet ska bort.

ANNONS
|

Lodjuret är det största kattdjuret som finns i Sverige i vilt tillstånd. Och trots att många svenskar knappt har sett ett lodjur så upplever flera att de orsakar problem.

– De ställer ju till med en del problem. Förra året dödade lodjur i Västra Götaland ungefär 80 får, säger Anita Bergstedt, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Svårt att hålla ute

Till skillnad från varg så är det svårare för djurägarna att skydda sina får från lodjur, eftersom de är kattdjur och därför kan hoppa väldigt högt. Exempelvis över stängsel som kan hålla vargar utanför tamdjurshägn.

Enligt Anita Bergstedt är det stor efterfrågan på att få jaga lodjur. I år ställdes lodjursjakten in, men nu står det klart att det godkänns jakt 2019.

ANNONS

Efter att man varit klar med att räkna antalet lodjursfamiljer i länet kom man fram till att det finns ett 60-tal lodjur i länet – och sju stycken kommer att få skjutas i nästa års licensjakt.

– Det handlar om en fördelning över tre olika områden. Tre får skjutas i tre kommuner i Dalsland, tre stycken i fem kommuner i Sjuhärad och en i kommunerna i östra Skaraborg, säger Anita Bergstedt.

För- och nackdelar

Varje år måste Länsstyrelsen ta ställning till om det ska bli jakt på lodjur eller inte. Det positiva aspekterna med jakten ska vara att det stävjar otillåten jakt, när det finns legala vägar att jaga lo på. Och samtidigt minskar risken för fårägare att lida psykisk och ekonomisk skada av att deras djur blir attackerade, menar länsstyrelsen.

– Men antalet lodjursfamiljer får inte understiga sju familjegrupper. Men nu ligger det på 11,5 i Västra Götaland, säger hon.

"Kryllar inte av lodjur"

Det man måste se till är att lodjuren fortsätter att kunna få nya kullar, så att stammen inte riskerar att försvinna.

– Det är inte jättemånga lodjur där ute, men de har en gynnsam bevarandestatus, säger Anita Bergstedt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS