Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Länsstyrelsen varnar för vattenbrist

Vattennivåerna i grundvattentäkterna ser sämre ut än vid samma tidpunkt förra året. Nu varnar länsstyrelsen för att årets sommar kan bli ännu värre än i fjol om inte medborgarna tänker till och sparar på vattnet.

Trots den senaste veckans regn är grundvattennivåerna på en lägre nivå än normalt. Länsstyrelsen i Västra Götaland går nu ut med en rekommendation om att hålla igen på vattenanvändningen.

– Läget är värre än det var vid samma årstid i fjol. Det innebär att om skulle vi få en likadan sommar som vi fick förra året, så kommer konsekvenserna för samhället och allmänheten bli betydligt mycket värre, säger Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det råder brist i både mindre och större grundvattenmagasin, men de mindre magasinen är särskilt känsliga för förändringar. Det innebär att medborgare behöver tänka till innan de tar vatten från exempelvis en bäck eller damm.

– Vi tror att om det fortsätter så här kommer vi inom två till fyra veckor behöva gå ut med ett förbud att ta vatten. Normalt får man ta vatten ur en bäck även om man inte har tillstånd om man gör det för husbehov, men den typen av verksamhet kommer man att förbjuda om vi känner att läget påkallar det, säger Tor Segerbo.

Hushållen måste också spara

Men det finns även anledning att tänka till som medborgare kring hur man använder vattnet i hushållet, säger Tor Segerbo. Förra året började även de kommunala dricksvattentäkterna att nå kritiska nivåer.

– Vi är på väg mot en liknande situation även när det gäller dricksvattenförsörjningen, så man gynnar hållbarheten under sommaren genom att man sparar lite på vatten även nu under våren.

Länsstyrelsen i Västra Götaland hänvisar till sin hemsida för att följa utvecklingen och ta del av råd om hur man kan spara på vattnet.

– Det handlar om alltifrån hur vi använder vårt dricksvatten när vi duschar, tvättar, diskar, tvättar bilen eller bevattnar trädgården. Men det finns också information om vilka risker som kan uppstå för de som har egna brunnar, säger Tor Segerbo.

Så kan du göra för att spara på vattnet:

Laga trasiga kranar

Stänga av vattnet när du borstar tänderna eller rakar dig

Undvik att bada i badkar

Använd vattenkanna i stället för vattenslang för att vattna i trädgården

Korta ner duschtiden

Diska effektivt genom att använda diskbalja vid handdisk i stället för att diska under rinnande vatten.

För en utförlig lista, se Länsstyrelsen i Västra Götaland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.