Läkare missade diagnosticera cancer

ANNONS
|

Kvinnan inkom redan 2010 till sjukhuset med smärtor och blödningar från underlivet. Vid tre tillfällen togs prov från livmodertappen av tre olika läkare. Alla prov bedömdes som normala och ofarliga.

Trots det fortsatte kvinnans problem och i början av 2012 opererade man därför bort livmodern. Då upptäckte läkarna cancer. Vid en granskning av de tidigare proven visade det sig att även dessa innehöll cellförändringar som hade kunnat innebära en tidigare diagnos.

– Det här är en väldigt svårupptäckt tumörtyp. Det visar på svårigheten inom medicinen, säger chefsläkare Matts Juhlin-Dannfelt på Hallands sjukhus Halmstad.

Det visar inte på inkompetens bland läkarna?

ANNONS

– Det tror jag absolut inte. Det är mycket erfarna läkare, alla är specialister. Det är inte lätt när man ska ställa diagnoser. Det är otroligt olyckligt det som hänt, men nu har det blivit så.

Kvinnan vårdas nu på sjukhus för cancern. Chefsläkare Matts Juhlin-Dannfelt vill inte uttala sig om hur hon mår men säger att det inte går att utesluta att hon utsatts för skada.

– En tidigare diagnos hade kunnat innebära att hon slapp mer avancerad behandling, säger chefsläkaren.

Nu ska enheten där kvinnan vårdades göra en intern utredning om vad som skett. Rutiner ska ses över för att se om man i framtiden kan undvika liknande misstag.

– Men du förstår själv hur svårt det är om ett prov bedöms som normalt. Det ideala hade varit om flera läkare hade granskat alla prov, men det är inte praktiskt möjligt.

Varför inte?

– Jag tror inte att det finns resurser till det.

Matts Juhlin-Dannfelt vill inte säga om det inträffade kan innebära påföljder för någon läkare. I stället inväntar sjukhuset Socialstyrelsens granskning.

ANNONS