Läkare befarar mässlingsfall i Varberg

En person kan ha drabbats av mässlingen på Hallands sjukhus Varberg.

ANNONS
|

I onsdags eftermiddag tog Halland sjukhus Varberg emot en patient som kan bära på mässlingen.

– Det är en person som sökt vård i Varberg. Hon har ingått i utredningarna i Västra Götaland och hon behövde hjälp och då får man agera efter detta, säger Mats Erntell, smittsskyddsöverläkare på sjukhuset i Varberg.

– Men än så länge är det inte uppenbart att personen är sjuk i mässlingen. Vi har kontinuerlig kontakt med personen om hon känner mässlingssymptom, säger han.

Sjukhuset har upprättat listor på vilka patienter och personal som vistats i närheten av patienten. Delar av personalen har redan vaccinerats mot mässlingen.

ANNONS

– Vi befinner oss i det vakuum om vi ska informera patienter som varit i närheten och erbjuda vaccination, säger Mats Erntell.

Personen har befunnit sig i ett begränsat område på sjukhuset och Mats Erntell menar att de har bilden klar för sig vilka personer som ligger i farozonen för att ha smittats.

– Det är i så fall personer födda mellan 1965 och 1980 som vi ska ringa om vi behöver gå vidare nu på morgonen, säger han.

Varbergs sjukhus kommer att ta beslut under fredagen om personer ska kontaktas för vaccination.

Fakta: Mässling

  1. Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.
  2. De allra flesta barn vaccineras mot mässlingvid 18 månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därför är sjukdomen ovanlig i Sverige. Alla bör ha skydd mot mässling, och det är extra viktigt inför resor utomlands.
  3. Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:
  4. Du får hög feber.
  5. Du får torrhosta.
  6. Du får utslag på kroppen.
  7. Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.
  8. Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.
  9. Febern brukar försvinna inom fem till sex dagarefter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: Vårdguiden

ANNONS