Kvinnans gård: ett sällsynt fall av misär

ANNONS
|

– Det här är ett väldigt ovanligt fall som inte alls speglar svenskt lantbruk på något sätt. Jag har aldrig varit med om något sådant tidigare, säger Conny Månsson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Läs också:Åklagare bedömer ärendet på nytt

Som Hallands Nyheter tidigare skrivit var det en slump att länsstyrelsen upptäckte djur på kvinnans gård då de skulle inspektera granngården i februari 2014.

Då gjordes makabra fynd med kadaver och skelettdelar liggandes i ladugården bland uppbundna djur och gödselberg. Vanvården tros ha hållit på länge.

– Det tar hårt på en som gillar kor och lantbruk att se sådant här. Det är en stor tragedi och många frågetecken kring varför, säger Conny Månsson.

ANNONS

Rutinkontroll av djurförbud görs normalt inom ett år. Inspektionen 25 juni skedde tillsammans med polis eftersom kvinnan inte släppt in länsstyrelsen tidigare. Tre katter omhändertogs och det upptäcktes ännu fler kadaver och benrester i källaren på boningshuset.

– Det var så stökigt att vi helt enkelt inte såg den dörren förra gången. Jag har ingen aning om vad som har hänt, hon ville inte alls berätta om det.

Länsstyrelsen misstänker att kvinnan även hållit djur i källaren.

– Det är ett mycket speciellt fall. Misären är väldigt ovanlig både för djuren och där hon själv bor.

Socialtjänsten kopplades in både nu och förra året men kan inte lämna ut några uppgifter om specifika fall på grund av sekretess.

– När vi besöker människor generellt så gör vi en bedömning om de kan fatta beslut eller inte. Om vi bedömer att de är förvirrade eller dementa kan både vi och polis kalla in läkare för bedömning, säger Karin Fahlman på uppdragsenheten, socialförvaltningen.

De kan ingripa om någon annan människa riskerar att fara illa men inte när det gäller djur.

– Man kan bli fråntagen djur men det är länsstyrelsens fråga, säger Karin Fahlman.

ANNONS