Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kvinnan hittade själv sin misstänkte våldtäktsman

I augusti larmades polisen till ett cykelgarage i Uddevalla – där hittades en våldtagen kvinna. Och det var offrets egna efterforskningar på Facebook som ledde polisen till den inledningsvis okända gärningsmannen. Nu döms mannen till fängelse i två år.

Kvinnan ringde sina vänner och var mycket upprörd. Hon befann sig då i ett cykelgarage på källarplan inne i ett bostadshus på en adress i närheten av Uddevalla sjukhus.

Vännerna kom till platsen:
– De anträffar henne där på ett visst sätt och det är de som ringer till polisen och sedan blir det en polissak av det hela. Hon förs till sjukhus och undersöks, har kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson sagt tidigare.

Man misstänkte att hon blivit våldtagen.

LÄS MER: Polisen misstänker: Kvinna våldtogs i cykelgarage i källare

Bekanta

Kvinnan hade träffat en man på platsen och det var han som sedan utsatte henne för övergreppet.
– De har träffats tidigare men är inte närmare bekanta, har Daniel Veivo Pettersson berättat tidigare.

Trots detta visste hon inte vad han hette.
– Hon kände igen personen men hon hade inte hans namn men den uppgiften kunde hon få fram genom Facebook.

Hittade mannen på Facebook

För genom de egna eftersökningarna hittade hon mannen och lämnade sedan över uppgifterna till polisen som kunde gripa mannen som är i 30-årsåldern.

Han kunde sedan åtalas för våldtäkten. I stämningsansökan står det att kvinnan "mot hennes uttryckliga vilja" tvingats genomföra ett samlag med mannen.

Han ska ha hållit fast henne med våld, dragit av henne kläderna och med sin kroppstyngd ha tryckt ner henne mot källarutrymmets golv. "Den särskilt utsatta situationen grundas på att målsäganden som var påtagligt påverkad av alkohol, nattetid befann sig ensam med tilltalad i ett låst och mörklagt källarutrymme", skrev åklagaren.

Nu kommer domen

Som bevisning mot mannen finns bland annat hans sperma som hittades på cykelgaragets golv och kvinnans skjorta. Trots detta nekar han till brott men säger att han varit på platsen.

Den misstänkte döms nu, mot sitt nekande, av Uddevalla tingsrätt till två års fängelse. Domstolen skriver bland annat:

”Målsäganden har lämnat en levande berättelse fri från överdrifter och har såvitt framkommit i allt väsentligt varit konsekvent”.

Att kvinnan varit kraftigt berusad förtar inte trovärdigheten i hennes uppgifter, menar rätten.

Domstolen anser istället att mannen lämnat oförenliga uppgifter rörande avgörande delar av händelseförloppet. Flertalet av de vittnen som hörts i målet har gett en entydig bild av att kvinnan var svårt chockad, ledsen och upprörd när hon påträffades i cykelförrådet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.