Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En 54-årig kvinna har blivit av med sin hyresrätt till följd av hennes ex-partners störande beteende. Bild: Henrik Montgomery/TT
En 54-årig kvinna har blivit av med sin hyresrätt till följd av hennes ex-partners störande beteende. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kvinna vräks från lägenhet på grund av våldsam ex-partner

Hovrätten anser att en kvinna måste flytta från sin hyresrätt – på grund av hennes ex-partners beteende. Mannen ska ha varit påverkad och skrikit utanför kvinnans lägenhet. Det rapporterar Dagens Juridik.

Två veckor efter att den 54-åriga kvinnan hyrt sin lägenhet i maj 2020 skickade hyresvärden en rättelseanmaning på grund av störningar. En månad senare skickades ytterligare en rättelseanmaning. Därefter sa hyresvärden upp avtalet som skulle sluta gälla i oktober i fjol, och överlämnade förlängningstvisten till hyres- och arrendenämnden i Jönköping.

Beslutet grundade sig i kvinnans dåvarande partner, som ska ha varit alkohol- eller drogpåverkad på gården utan byxor. Han ska även ha skrikit att han vill ha morfin utanför kvinnans balkong, och flera av mannens störande handlingar fick stöd av bevisning som filmer, dokumenterade samtal till Securitas och polisutryckningar.

LÄS MER: Fler barnfamiljer vräks i spåren av pandemin

”Mannen blir galen när han dricker”

Hyresnämnden menar att kvinnan inte gjort några förändringar trots tillsägelse från hyresvärden. Under hyresnämndens sammanträde dök kvinnan inte upp, men hennes gode man begärde tre månaders uppskov med flyttningen.

I en överklagan till Svea hovrätt tillade kvinnan att mannen blir galen när han dricker, och att hon blir slagen om hon släpper in honom i lägenheten. Hon hade även ansökt om kontaktförbud, men drog tillbaka den när han blev nykter.

Enligt hovrätten har kvinnan ansvarat för mannens handlingar, eftersom hon drog tillbaka sin ansökan om kontaktförbudet. Hovrätten menar även att mannens störande beteende fortsatt efter uppsägningen och hyresnämndens sammanträde, och slår därför fast att hyresavtalet ska upphöra.

LÄS MER: Efter bråk om renovering – par vräks från lyxlägenhet

LÄS MER: Ali Khan-kopplat vattenpipekafé vräkt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.