Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna i 80-årsåldern swishade stort belopp till bedragare

Bedragare ringde upp en kvinna i Skene och påstod att hon hade skulder till kronofogden. Polisen har upprättat en anmälan om bedrägeri efter att kvinnan, som är i 80-årsåldern, lurats att swisha ett stort belopp.
– Vi går inte ut med exakt belopp, men det var en bra bit över 100 000 kronor, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Polisen blev på fredagskvällen kontaktade efter att en kvinna i 80-årsåldern blivit lurad.

Kvinnan ska ha blivit uppringd av en person som påstod sig komma från Svea inkasso för att driva in en skuld. Men skulden existerar inte – personen var en bedragare.

Polisen: ”Man ska vara skeptisk”

Det insåg dock kvinnan, som bor i Skene, först i efterhand. Då hade hon swishat en summa som överstiger 100 000 kronor till bedragaren, enligt polisen.

– Det här är absolut något att akta sig för. Företagen som är korrekta ringer inte på detta viset och ber en föra över pengar, säger att man ska identifiera sig med bank-id eller använda Swish, säger Hans-Jörgen Ostler.

Liknande ärenden förekommer då och då och Hans-Jörgen Ostler uppmanar alla att vara vaksamma.

– Man ska vara skeptisk när man blir uppringd på det här viset. Man kan gärna be om att få kontrollringa, genom att till exempel få ett telefonnummer som man kan kontrollera.

Spår att följa

Polisen har tagit upp en anmälan om bedrägeri. Det är oklart hur kvinnan möjlighet att få tillbaka pengarna ser ut.

– Det är klart att det i alla fall finns något spår att följa när man för över pengar digitalt, så det finns säkert data och annat som man kommer att titta närmare på i utredningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.