Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna hölls inlåst i tre år

En kvinna ska under tre års tid ha hållits inlåst i sitt hem av hennes man. Han har vid ett flertal tillfällen misshandlat henne genom bland annat stryptag och slagit henne blodig, enligt åklagaren. När hon försökte kontakta polisen hotade han att döda henne. Nu åtalas mannen.

Mellan 2013 och 2016 ska en man i Skaraborg ha hållit sin fru inlåst under fängelselika former. 

- Han har låst lägenheten med ett sjutillhållarlås, ett sånt där lås som man måste låsa upp utifrån med nyckel, säger Ylva Lundgren, åklagare i fallet.

Kvinnan har berättat att hon inte fått öppna fönster, dörrar, persienner eller brevinkast. Hon har heller inte fått ha hand om sitt bankkort, pass eller bankdosa. Hon har vid ett fåtal tillfällen tillåtits lämna lägenheten, men aldrig utan mannens uppsyn.

- De har varit hos läkare och så men då har också han haft ögonen på henne och varit med, och även när hon handlat, säger Lundgren.

Nu åtalas mannen misstänkt för grov kvinnofridskränkning, för minst nio fall av misshandel, övergrepp i rättssak för dödshot och olaga frihetsberövande för att ha hållit henne inlåst.

"Skyldighet att slå en kvinna"

Enligt åtalet har mannen, under de tre åren, vid ett flertal tillfällen misshandlat sin fru. Han ska bland annat ha tagit strypgrepp på henne, och slagit henne blodig.

När frun har velat kontakta polisen ska mannen ha hotat henne till livet, men enligt åklagare Mats-Olov Johansson ska fallet ha kommit till polisens kännedom sedan en person som haft kontakt med kvinnan larmade polisen.

Mannen förnekar alla anklagelser.

- Han förnekar brott. Men vi har bevis där han sagt i samtal till hennes bror att man har en form av skyldighet att slå en kvinna, säger Ylva Lundgren.

Kvinnan har också berättat i förhör att hennes man ska spottat på henne och kallat henne för en rad nedsättande saker som "kvinnornas sopa", "gris", "kossa" och "hora".

Barnen sett på

Enligt Lundgren har parets barn levt mitt i detta, och också tvingats bevittna flera av de brott mannen nu misstänks för.

- Det är ju försvårande i sig, enligt brottsbalken gör det att man kan bli dömd till en svårare påföljd, säger hon,

Mannen är sedan tidigare dömd för övergrepp. GP söker mannens advokat.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.