Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kvinna från Göteborgsområdet bland de evakuerade

En av de tolv svenskar som flögs hem från Wuhanområdet i Kina och anlände i Sverige under söndagen, med anledning av coronavirusutbrottet, är från Göteborgsområdet. Den unga kvinnan har kontakt med vården.

Västra Götalandsregionen har nyss identifierat en ung kvinna som flugits hem från Wuhanområdet i Kina under helgen. Planet, som transporterade ytterligare elva svenskar, landade på Arlanda under söndagskvällen. Kvinnan från Göteborgsområdet färdades, efter medicinska kontroller på flygplatsen, hemåt.

– Under resan och vid ankomst har hon mått bra. Sedan får vi se vad som händer. Nu ska hon följas under två veckor framåt, och om hon får symptom ska hon höra av sig, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i beredskap i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER: Evakuerade från Wuhan har landat på Arlanda

På grund av hög sekretess dröjde det till måndagsförmiddagen innan Västra Götalandsregionen kunde komma i kontakt med kvinnan, som nu uppmanas ha daglig kontakt med smittskyddet.

Evakuerades i helgen

Det var Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Utrikesdepartementet som i helgen samordnade den insats som flög hem tolv svenskar från Frankrike. Dit hade de färdats med ett franskt flyg från Wuhanområdet i Kina, som ett första steg i evakueringen.

LÄS MER: Coronaviruset hårt slag mot Kinas ekonomi

Svenskarna som evakuerades uppmanas sitta i en frivillig karantän i två veckor. Något som kvinnan från Göteborgsområdet kommer göra, enligt Peter Nolskog.

– De har alla uppmanats till hemisolering, att hålla sig hemma och inte vistas ute bland folk mer än vad som absolut är nödvändigt. Så hon får vara ute och röra sig, men uppmanas till att inte umgås med folk inomhus i någon större omfattning.

"Rigorös kontroll"

Kvinnan kommer dessutom alltså ha daglig kontakt med vården. Risken att kvinnan ska föra en eventuell smitta vidare beskriver Peter Nolskog därför som liten.

– Hon har kontakt med smittskyddet och ska i två veckor framåt berätta om hon får feber eller andra symptom. Så just kring den här personen känns det tryggt. Kontrollen är inte så rigorös kring alla som kommer hit från Kina eller Asien, men just kring det här tiotalet personer är den det.

LÄS MER: Här är platsen med flest virus i Göteborg

Även när kvinnan vistades i Wuhanområdet ska hon i stort sett ha hållits isolerad, utan att röra sig mycket ute bland folk. Det ska också ha varit ett krav för att de franska myndigheterna skulle låta svenskarna få flyga med från Kina, enligt Peter Nolskog.

Är risken att en eventuell smitta skulle spridas via den här kvinnan mindre än via andra personer?

– Så skulle jag se det. Andra personer, som till exempel arbetat för Volvo och kommer hem från Kina, har inte den direkta och personliga kontakten med oss som den här kvinnan kommer att ha.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER: Detta behöver du veta om nya viruset

LÄS MER: Så förbereds Västra Götaland för det nya coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.