Kvinna fotade grannens sex – döms till böter

En kvinna fotograferade sin grannes sexakt och spred bilden på Facebook. Nu döms kvinnan för kränkande fotografering och ska betala 5 000 kronor i skadestånd till mannen. – Jag trodde redan från början på en fällande dom, säger Caroline Nilsson, åklagare i Skövde.

ANNONS
|

Det var den 20 februari i år som en kvinna i 25-årsåldern stod på sin balkong i Hjo och lade märke till att grannen hadesex i sin soffa. Kvinnan tar då fram telefonen och fotograferar sexakten, vilket Skövde nyheterhar rapporterat om.

–Man har bedömt att den här gärningen har inneburit en sådan allvarlig kränkning på målsägandes integritet att man har beslutat att den tilltalade ska betala skadestånd till målsäganden, säger Caroline Nilsson, åklagare i Skövde.

Den fotograferade mannen berättar i polisförhör att paret hade reagerat då de hörde plötsliga skrattsalvorutanför fönstret medan de hadehade sex. En stund senare får kvinnan en chockerande bild på sin telefon.

ANNONS

Ville hämnas

Fotografen hade skickat bilden till en vän på Facebook, som kände kvinnan som deltog i sexakten. Vännen skickade då bilden till kvinnan som deltog i sexakten och frågade om det var sant – vilket kvinnan bekräftade. Mannen anmälde då fotografen.

Det är fotograferandet som är själva brottet i saken, förklarar Caroline Nilsson.

–Det är ett relativt nytt brott och det är för att man på något sätt vill skydda enskilda mot intrång i deras personliga sfär, säger Caroline Nilsson och fortsätter:

– För att det ska vara ett brott måste det vara inomhus. I en bostad, på en toalett, ett omklädningsrum eller ett annat avgränsat område. Det är själva fotograferingen som är straffbelagt.

Fotografen och mannen bor vägg i vägg och fotografen ska ha sagt i förhör att hon letat efter "rätt läge" att hämnas mot kvinnan i sexakten. När hon såg sexakten tog hon chansen.

Fälldes

För att fotograferingen ska vara ett brott ska det också ha tagits i hemlighet – det vill säga utan motparternas samtycke. Fotografen fälldes under måndagen för kränkande fotografering i Skaraborgs tingsrätt.

– Man har gått på hennes erkännande tillsammans med den övgriga bevisningen. Det var bland annat hennes egna uppgifter och fotografiet som ledde till domen, säger Caroline Nilsson.

ANNONS

Fotografen ska betala mannen ett skadestånd på 5 000 kronor för kränkningen.

ANNONS