Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kvinna festade på Avenyn - våldtogs av två män vid rastplats

De två männen drogade en kvinna och utnyttjade hennes utsatta tillstånd genom att våldta henne hänsynslöst vid en rastplats i Fjärås. En av männen har redan dömts till fängelse i fem år för grov våldtäkt. Men andre lyckades hålla sig undan rättvisan i över ett och ett halvt år - innan han greps i Italien. Nu döms han till fängelse i fyra år och åtta månader för grov våldtäkt.

I början av mars 2015 var kvinnan på Hard Rock Café i Göteborg. Då blev hon medbjuden på en efterfest av två, för henne, okända män. Under bilresan till efterfesten blev kvinnan bjuden på en cigarett. Men det var ingen vanlig cigarett. Den innehöll cannabis.

Kvinnan började känna sig dålig och det blev snart så illa att hon inte kunde kontrollera sin kropp - hon var kroppsligt utslagen. Kvinnan själv har beskrivit det som att hon hade svårt att få kontakt med sin egen kropp. Hon kunde inte röra sina ben.

Köpte vatten till kvinnan

Männen stannade vid en bensinstation i Sandsjöbacka. Här köpte de en flaska vatten till kvinnan. Men kvinnan mådde så dåligt att hon inte klarade av att ta emot flaskan.

Då ska männen ha börjat förgripa sig på henne. De började ta på henne under färden. Sedan stannade de till på en rastplats vid Torpasjön i Fjärås i Kungsbacka kommun. Här slet de av henne kläderna och våldtog henne båda två.

Efter våldtäkten fortsatte de bilturen.

Fejkade hjärtont

Trots sitt tillstånd förstod kvinnan att hon var tvungen att göra något för att bli släppt - hon bestämde sig för att fejka att hon fick ont i hjärtat. Detta fick männen att släppa av henne vid Oskarsbergs busshållplats i Kungsbacka. Där fick hon hjälp av en förbipasserande att ta sig till polisstationen.

Men gärningsmännen kom undan - till en början.

Kvinnan kunde berätta för polisen att männen stannat vid en bensinstation och köpt en flaska med vatten. Och på en övervakningskamera inne i butiken hade männen fångats på bild. När polisen gick ut med bilden kunde en av männen, en man i 30-årsåldern identifieras och snart greps han i Norge.

Tingsrätten dömde honom

Han åtalades för grov våldtäkt.

Åklagaren skrev i stämningsansökan att "målsägande befann sig i en särskilt utsatt situation" eftersom hon var ensam tillsammans med de två misstänkta gärningsmännen i bilen samtidigt som hon var påverkad av både narkotika och alkohol.

Mannen förnekade brott och påstod att hon följde med frivilligt.
Tingsrätten trodde inte på hans version utan dömde honom för grov våldtäkt till fängelse i fyra och ett halvt år.

Omdiskuterad dom

Domen överklagades. Hovrättens dom blev mycket omdiskuterad. De valde att sänka straffet till fängelse i tre och ett halvt år. Eftersom de båda männen våldtog kvinnan "i tur och ordning" ansåg de att det skulle rubriceras som våldtäkt av normalgraden. De menade att gärningsmännen inte "agerat så mycket tillsammans eller hjälpt varandra under själva våldtäkterna på sådant sätt att gärningen är att rubricera som grov".

Detta fick Högsta Domstolen att ta sig en titt på målet. HD skärpte sedan straffet till fängelse i fem år för grov våldtäkt.

Genombrottet

Då var den andre gärningsmannen fortfarande okänd och på fri fot. Men i höstas kom genombrottet - mannen hade identifierats. I september förra året häktades han i sin frånvaro och i början av december greps han i Italien.

När han förts till Sverige kunde han åtalas för den grova våldtäkten. I stämningsansökan skrev åklagaren att männen "tillsammans och i samförstånd med varandra, under det att målsäganden befann sig i en särskilt utsatt situation genomfört samlag med målsäganden".
Åklagaren fortsatte: "Den särskilt utsatta situationen grundas på att målsäganden befann sig ensam med de två gärningsmännen i en personbil och att hon befann sig i ett sömndrucket tillstånd, stundvis handlingsförlamad och kroppsligt utslagen, och var påverkad av alkohol och narkotika". Enligt åklagaren har mannen "visat särskild hänsynslöshet eller råhet".

Som bevisning finns flera vittnen - men också de tidigare domarna i målet, de mot mannen i 30-årsåldern.

Mannen i 35-årsåldern nekar helt till brott. Han har sagt att han var med i bilen men han ska inte ha haft sex med kvinnan - detta trots att det finns spår från honom på kvinnan och hennes kläder.

Domen mot den andre mannen

På fredagen kom domen mot mannen som är i 35-årsåldern. Han döms för grov våldtäkt till fängelse i fyra år och åtta månader. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas i tio år.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att de dömer mannen för att "tillsammans och i samförstånd med den tidigare dömde mannen ha genomfört bl.a. samlag med målsäganden när hon befann sig i en särskilt utsatt situation". 

– Tingsrätten har grundat sin dom framför allt på det som målsäganden har berättat. Hennes uppgifter får ett starkt stöd av den övriga bevisning som har åberopats i målet, bland annat av vittnesuppgifter och DNA-spår från mannen som hittades på kvinnans kropp och kläder, säger rådman Anna Hannell i pressmeddelandet.

Tingsrätten tycker att kvinnan är trovärdig. Dessutom stöttas hennes uppgifter av det av det vittne som hittade kvinnan efter våldtäkten och som sedan hjälpte henne till polisstationen berättat.
Mycket av det som den dömde mannen sagt anser tingsrätten är osannolikt, som hur hans sperma hamnat på kvinnan.

De två männen ska betala skadestånd till kvinnan på drygt 190 000 kr.

Mannen är tidigare dömd i Norge för att ha haft sex med ett barn under 16 år. Då dömdes han till fängelse i 60 dagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.