Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/17

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kvinna förlamad efter olycka – rattfull förare frias

Den narkotikapåverkade mannen körde av vägen, ut på en äng och rakt in i ett träd. Bilen började brinna och den kvinnliga passageraren räddas undan lågorna. Hon skadades mycket svårt vid olyckan och är idag förlamad i benen och armarna. Nu frias mannen från ansvar för olyckan.

Det var klockan 03.43 den 27 januari 2016 som polisen larmades en trafikolycka på länsväg 200 i Skövde kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En man i 55-årsåldern har berättat att han skulle köra hem en kvinna i 25-årsåldern. Han hade tagit narkotika – men påstår själv att han inte kände av detta när han satte sig bakom ratten.

Enligt hans mening gick körningen bra. Men plötsligt drog det till i ratten och det gick inte att stanna bilen och snart kolliderade ekipaget med ett träd ute på en äng.

Körde in i träd

Bilder från olycksplatsen visar att det efter en längre raksträcka kommer en kurva. Där kurvan började körde bilen av vägen och sedan drygt 100 meter in på ängen innan det tog stopp i trädstammen. 

Bilen började brinna och mannen försökte få ut kvinnan. Efter en stund fick han hjälp av en man som hört den kraftiga smällen.
Vittnet beskrev föraren som chockad.

"Den långa avåkningssträckan samt det kraftiga krockvåldet på fordonet tyder på att fordonet framförts med väldigt hög hastighet", skrev polisen efter händelsen.

Förlamad

Kvinnan fick mycket allvarliga skador vid olyckan. I stämningsansökan skrev åklagaren att hon fick flera frakturer, en punkterad lungsäck, ryggmärgsskada och total förlamning i båda benen samt total eller partiell förlamning i armarna.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm berättar att kvinnan fortfarande håller på med rehabträning.
– Men läkarna hade nog inga större förhoppningar om att det skulle bli så mycket bättre om jag förstod det rätt.

Mekaniskt fel på bilen

Mannen åtalades för grov vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik och rattfylleri för händelsen.

Åklagaren menade att mannen kört för fort och detta efter att han intagit narkotiska preparat.

Mannen erkände att han körde rattfull – men förnekade vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Han menar att han inte körde för fort eller vårdslöst. Enligt honom orsakades olyckan av ett mekaniskt fel på bilen, alternativt att han drabbades av plötsligt sjukdomstillstånd.

Kvinnan själv minns inget från olyckan.

Frias från ansvar för olyckan

Nu har domen meddelats. Mannen döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri, där endast rattfylleri är från olyckstillfället den 27 januari 2016. Han frias alltså för vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada.

Tingsrätten skriver i domen att det inte är bevisat att mannen körde för fort och att det skulle vara orsaken till avåkningen. Den skriver att det på bilder från brottsplatsen ser ut som att bilen kört "rakt fram när vägen börjat svänga, vilket i sig skulle kunna vara en följd av att NN somnat eller på annat sätt varit ouppmärksam. Att bilen sedan fortsatt en sträcka på ängen talar i och för sig för att hastigheten har varit hög. Det går dock inte att dra några säkra slutsatser avseende vilken hastighet som hållits".

"Klandervärt" att han var narkotikapåverkad

I och med detta kan mannen heller inte dömas för grovt vållande till kroppsskada, skriver rätten.

Däremot anser de att det faktum att mannen haft narkotika i blodet efter körningen är "klandervärt". Men den anser att det saknas utredning som visar hur hans bilkörning påverkats av att han var påverkad.

Den skriver därför att det "förhållandet att narkotika funnits i NNs blod inte i sig – alltså som enda omständighet – kan utgöra grund för att han vållat kroppsskadan genom den aktuella trafikolyckan eller att han därmed gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Det måste krävas att det visas ett mera konkret samband mellan påverkan av narkotika och trafikolyckan. Något sådant samband är inte visat i målet".

Mannen förekommer sedan innan under 31 avsnitt i belastningsregistret. Två dagar efter olyckan dömdes han till dagsböter för snatteri men han har också dömts för smuggling, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

"Det har gått fort"

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm hade målet under rättegången.
– Jag har sett det här lite annorlunda. Dels så är det svårt att visa hastigheten och exakt hur fort det gått men man kan ändå se att bilen har kört lång sträcka ut i den här beteshagen. Sedan har den kilat sig emellan två träd och in i ett större träd. Då är ju bilen ordentligt intryckt. Så det har gått fort – det måste man kunna säga tycker jag, säger han och fortsätter.
– Att han har varit påverkad är det ju också visat och att det då inte ska ha något samband så att säga med trafikolyckan... Där håller jag inte med tingsrättens resonemang. 

Lars-Göran Wennerholm säger att han nu ska granska domen närmare och prata med utredande polis och målsägandebiträde innan han fattar beslut om domen ska överklagas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.