Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Löwstedt
Bild: Anders Löwstedt

Kvinna döms för dråp på sin man

Den äldre kvinna i Lysekil som åtalats för mord döms till två års fängelse för dråp. Tingsrätten bedömer att kvinnan tillgodosett sin makes egen önskan om att dö.

Det var i början av april som hemtjänstpersonal fann både kvinnan och mannen livlösa i deras hem i Lysekil. Personalen lyckades dock få liv i kvinnan, men mannen var redan död – handleden hade skurits upp och han hade förblött.

LÄS MER: Tittade på Keno när hon väntade på att maken skulle dö

Kvinnan har erkänt att det var hon som gjorde det, och att hon sedan försökt ta sitt eget liv. Hon menar att maken, som var svårt sjuk, ville dö och att paret hade kommit överens om att båda skulle dö.

Tingsrätten meddelade på måndagen sin dom och gick på kvinnas uppgifter.

– Normalpåföljden för dråp är fängelse mellan sex och tio år. Vid bestämmandet av straffvärdet finns det i det här fallet skäl att understiga minimistraffet eftersom kvinnan har utfört gärningen på just det sätt och vid just den tidpunkt som mannen har önskat samt på initiativ av honom, säger Erika Finn, rådman i ett pressmeddelande.

Yrkade på tio års fängelse

Åklagare menar dock att det finns saker som tyder på att maken inte alls ville dö, och har åtalat kvinnan för mord. Han yrkade under rättegången på att kvinnan skulle dömas till tio års fängelse.

– Allt pekar på att han led av demens. Då är det mycket, mycket svårt för honom att ta ställning till sin livssituation och ta ställning till om han ville leva. Det finns också mycket som tyder på att han hade livslust. Det finns tecken på att han de facto ville leva, har åklagare Robert Beckard tidigare sagt.

Kvinnans försvarare däremot anser att rubriceringen borde vara dråp, och tillsammans med förmildrande omständigheter bör det leda till att hon släpps på fri fot efter dom.

– Vi har förhoppningar att det blir ett lindrigt straff, har kvinnans advokat Tommy Nilsson tidigare sagt till Bohusläningen.

Samtidigt är kvinnan medveten om att hon kan komma att dömas till fängelse, men att hon har förlikat sig med det.

– Det får bli som det blir. Hon är nöjd när hon vet att mannen numera inte lider på något sätt. Det var ju hennes önskan, har Tommy Nilsson sagt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.