Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hälsa är att vara tillsammans tycker Kvarnbytjejerna Clara Andersson, Ebba Wikner, Tove Pettersson, Rebecca Bitsch, Nathalie Neckén, Emine Zdemir, Matilda Alfredsson och Amanda Andersson.

Kvarnbytjejer förbereder möte

Åtta tjejer, ingen kille. Så ser Kvarnbyskolans ungdomsgrupp ut, en av flera som förbereder sommarens seminarium om ungdomars hälsa i Strömstad.
- Äh, killarna fegar, eller så kanske de inte fattade, eller så mår de redan så bra.
Det tror de åtta flickorna som går i årskurs 7 och 8 på Kvarnbyskolan och som valt att delta i sommarens projekt om ungdomars hälsa.
Just den här gruppen, som är en av flera i Mölndal, har valt att med bildens hjälp visa sin uppfattning om vad hälsa är. De är fortfarande i inledningen av sitt arbete men så här långt har det mycket med kompisar och gemenskap att göra.
Humor, bra mat och frisk luft
- Vi har tagit kort på något som får oss att må bra. För mig och Tove är det fotboll och kompisar, säger Ebba Wikner som jobbar ihop med Tove Pettersson i projektet.
Annat de förknippar med hälsa är humor, bra mat, frisk luft och att röra på sig.
- Än så länge har vi jobbat väldigt fritt, men jag vill gärna också få dem att tänka på annat än det mest uppenbara när det gäller hälsa, berättar fritidsledaren Kim Henriksson, ansvarig projektledare och som även leder den här ungdomsgruppens arbete.
- Hälsa är ju inte bara fysisk utan även mental.
Vad var det då som fick tjejerna att delta i projektet?
- Kompisar, lägret, roligt att träffa andra, svarar de i kör.
Social gemenskap är en klar hälsoaspekt.
Och hur skiljer sig ungdomars syn på hälsa från vuxnas då? Ja, en hel del, visar det sig.
- Vuxna tar nog hälsa på mycket större allvar, tänker mer på det, säger Rebecca Bitsch.
- Och så gör vi saker av olika skäl. Vuxna går ut för att det är nyttigt. Vi går ut för att det är kul.
- Ja, och om jag inte vill äta för mycket så är det för att inte bli tjock, vuxna låter bli för att det inte är nyttigt, säger Tove Pettersson.
- Men alla vuxna som åker bil tänker inte på hälsan, kontrar Amanda Andersson.
Deras egen skolvardag kunde bli mer hälsosam om de fick vara ute mer, resonerar de. Inte sitta inne när det är fint väder, som den här varma och soliga dagen när GP hälsar på. Och så vill de ändra på skolmaten. Fram för mer fullkornspasta!
Alla blir hälsoambassadörer
I maj ska gänget iväg och träffa andra ungdomsgrupper. Då ska de presentera sina idéer och tillsammans bestämma vad som ska ske på seminariet i sommar.Till hösten ska allt följas upp, oklart hur än så länge.
- Det kan bli i form av att ungdomarna går runt på skolorna och pratar, det beror på vad de själva vill, säger Kim Henriksson och poängterar att alla som är med i projektet blir hälsoambassadörer.
Sen är det fotodags och det blir ett väldigt fnittrande och ståhej när tjejerna ska tränga ihop sig för gruppbilden. Självklart kan de inte enas om vilken bild som blev bäst. Men kul är det, och att skratta mår man ju som sagt bra av.