Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kungsbackas nya större stadskärna börjar ta form

Kungsbackas stadskärna ska växa rejält med cirka 500 nya bostäder i projektet Väster om ån. Kvarteret Valand börjar ta form och nu drar planeringen för nästa etapp igång på allvar.

Väster om ån är det hittills största stadsomvandlingsprojektet i Kungsbackas historia och kommer både att innebära en mer sammanhängande stadskärna och många nya invånare. Tanken är att knyta ihop innerstaden och Kungsmässan genom ett myllrande stråk med bostäder, butiker, kaféer och kontor. Förhoppningen är att skapa liv och rörelse där det i dag upplevs som "hål" i stadsmiljön, säger Maria Malone, planarkitekt på Kungsbacka kommun.
– Nu byter vi till en större kostym. Hittills har vi haft en ganska liten stadskärna i förhållande till kommunens storlek. Det här innebär både att handel och kulturliv kan utökas.
Projektet är indelat i två etapper, kvarteret Valand i norr och kvarteret Ejdern i söder. Valand var först ut och för drygt två år sedan tog fastighetsbolaget Aranäs första spadtaget. I maj ska första delen som innehåller ett p-hus med 400 platser, verksamheter och kontor vara klart och nästa år blir det också byggstart för de första lägenheterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt går planeringen för kvarteret Ejdern nu in i ett mer intensivt skede. Det handlar om ett cirka tre hektar stort område söder om det nya parkeringshuset. I dag består platsen främst av parkeringar, men när utbyggnaden är klar kommer det att bli ett bostadsområde med närmare 200 lägenheter. 
Just nu pågår arbetet med att ta fram ett planprogram och en hel del frågor ska utredas. En av dem är hur Kungsbackaån, intill det nya kvarteret, ska tas tillvara.
– Här har vi en stor möjlighet att komma ner till ån med bebyggelsen och skapa platser för allmänheten. Men samtidigt är geotekniken inte den bästa och ibland svämmar ån över så vi måste bygga för att klara det, säger Maria Malone, som också är projektledare för kvarteret Ejdern. 

Hon och kollegorna påpekar att Väster om ån-projektet ska lyfta hela stadskärnan och ge liv åt innerstaden. Därför är det viktigt att Ejdern knyter an både till innerstadens gamla trähus och den moderna arkitekturen i Valand.
– De nya stadskvarteren ska utformas med respekt för de värden som finns i den omgivande miljön i innerstaden och Västra villastaden. Vi vill hitta en gestaltning som fungerar när det gäller formspråk och kvalitet, säger Maria Brink, arkitekt och bygglovshandläggare.
Mellan Ejdern och innerstaden planeras även bli en eller två nya broar. Kommunen äger all mark inom kvarteret och när planprogrammet, som ska på samråd 2020, är klart kommer det att bli markanvisning till en eller flera aktörer. Därefter kan det bli byggstart 2023 om allt går som planerat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.