Kungsbackapendeln kan få kraftig utbyggd station

Ytterligare 300 parkeringar, en stor vänthall, bussterminal och en gångbro. Nu föreslås en kraftig utbyggnad av pendelstationen i Hede, norr om Kungsbacka.

ANNONS
|

En utbyggnad har diskuterats förut men inte med de här måtten. En förstudie som i dag läggs på politikernas bord visar en pendeltågstation med 1 000 parkeringsplatser och en vänthall som är större än den inne i centrala Kungsbacka. Dessutom ingår ett verksamhetsområde med handel och kontor på 10-12 000 kvadratmeter.

– Det här är en oerhört ambitiös utvecklingsplan som vi hoppas att kommunstyrelsen säger ja till, säger kommunens planeringsstrateg Hasse Andersson.

I förslaget samlas alla pendelparkeringar på östra sidan järnvägsspåren, medan en ny bussterminal och vänthall tar plats på den västra sidan där även det nya verksamhetsområdet skapas. Tanken med det är att de flesta pendlare reser norrut och därmed får närmare till rätt perrong.

ANNONS

Men för att skapa en säkrare och snabbare passage mellan perrongerna föreslås också en gångbro med hissar i mitten av perrongerna samt en tidigare utredd breddning av förbindelsen till Tölövägen.

Hela utvecklingspaketet uppskattas kosta omkring 50 miljoner kronor. Kommunen har redan en hel del pengar avsatta. Dessutom tror Hasse Andersson att det finns goda chanser att få statsbidrag.

På tisdagen tar kommunstyrelsens arbetsutskott ställning till förstudien som tar sikte på 2025. Men Hasse Andersson hoppas att det går fortare än så.

– Det här ska gå fort. Om fem, sex år hoppas vi att allt är på plats.

ANNONS