Nyföretagarcentrum har gett blivande företagare råd sedan stiftelsen bildades för 16 år sedan. Från den första januari i år är Ulf Larsson rådgivare i Kungsbacka. Arne Hedman är ordförande för Nyföretagarcentrum Halland.
Nyföretagarcentrum har gett blivande företagare råd sedan stiftelsen bildades för 16 år sedan. Från den första januari i år är Ulf Larsson rådgivare i Kungsbacka. Arne Hedman är ordförande för Nyföretagarcentrum Halland.

Kungsbacka ska bli bäst på företag

ANNONS
|

Under 2010 sökte sig fler än någonsin till nyföretagarcentrum Halland för att få hjälp att starta eget. Ulf Larsson, nyföretagarcentrums nya rådgivare, tror att intresset för att starta företag i Kungsbacka kommer att vara ännu större i år.

– Jag tror att företagande kommer fortsätta att öka. Det finns många människor här som vill starta företag, förhoppningsvis hittar de också till oss för att få det stöd som behövs, säger Ulf Larsson.

Också Kungsbackas näringslivschef Michael Fransson är hoppfull inför det nya året.

– Det mesta pekar på att det blir ännu bättre än 2010. Vi har sett en stadig utveckling av företagandet och när konjunkturen nu vänt påverkar det näringslivet, säger han.

ANNONS

Han menar att kommunens viktigaste uppgift för att få fler företag är service och tillgänglighet.

– Det kommer vi att fortsätta satsa på i år. Bland annat gör vi en stor nöjd-kundundersökning för att se hur företag upplever kommunens service, säger Michael Fransson.

På längre sikt tror han också att det är nödvändigt med en utbyggd kollektivtrafik.

– Vår styrka är att vi har ett varierat näringsliv i många olika branscher, som gör att människor inspireras av varandra. Men ska vi växa på lång sikt krävs framförallt en offensiv satsning på infrastruktur. En fungerande kollektivtrafik är helt nödvändigt för ett växande och välmående näringsliv lokalt och regionalt, säger Michael Fransson.

Kungsbacka är den kommun i Halland där nyföretagandet ökade mest förra året. I Svenskt näringslivs jämförelse som presenterades i maj, hamnade Kungsbacka dessutom på plats 15 av landets 290 kommuner när det gäller nyföretagande.

– En anledning är förmågan att utnyttja att man ligger i ett storstadsområde. En annan är kommunens sätt att jobba, där samverkan med näringslivet och till exempel business region Göteborg, är viktigt, säger Arne Hedman, ordförande i Nyföretagarcentrum Halland.

Han tror också att stiftelsen han själv jobbar för – nyföretagarcentrum – har betydelse.

– Ungefär 400 av de 2 000 företag som årligen startas i Halland har fått rådgivning hos oss. För många är det nödvändigt att få hjälp och stöd för att kunna starta ett företag, säger Arne Hedman.

ANNONS

En ideell stiftelse som finns i hela landet. Erbjuder gratis rådgivning till den som vill starta företag.

Mellan 300 och 400 personer startar företag via Nyföretagarcentrum Halland årligen.

Företagande i Kungsbacka: 2010 startades cirka 450 företag.

Totalt finns drygt 7 400 aktiva företag, och 9 000 företagare.

Flest företag finns inom service- och tjänstesektorn, handeln och byggbranschen.

ANNONS