Kungsbacka får JO-kritik

ANNONS
|

Boende runt fabriken har under senare år framfört klagomål till miljö- och hälsoskyddsnämnden om störande buller kvällstid och helger.

Röken från fabrikens fastbränsleanläggning har varit ett mer än 20-årigt ärende, både på kommunens och länsstyrelsens bord, och redan 1998 finns de första dokumenterade klagomålen på buller.

Fläktbullret har åtgärdats i omgångar och företaget gjorde så sent som 2006 ljudmätningar som visade att bolaget klarade kravet på under 55 decibel under vardagar.

År 2007 och 2008 återkom grannarna med klagomål till kommunen. En av grannarna JO-anmälde även kommunen för senfärdighet.

Ny panna har installerats

Samtidigt har både länsstyrelse och miljö- och hälsoskyddsnämnd arbetat för att företaget ska sluta släppa ut besvärande rök, genom att installera en ny fastbränslepanna. Detta har nu skett och förhoppningen är att utsläppen därmed upphör.

ANNONS

Under tiden som rökutsläppet vandrat mellan myndigheterna har kommunen inte velat ta ställning till klagomålen om buller.

JO kritiserar nu miljö- och hälsoskyddsnämnden för att den inte följt förvaltningslagen, där varje ärende med enskild part ska handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt. JO slår fast att kommunen senast efter länsstyrelsens beslut i november förra året borde ha tagit tag i klagomålen om buller.

"Jag förutsätter att nämnden snarast vidtar de åtgärder som behövs och driver fram ärendet till ett beslut", skriver JO i sitt beslut till kommunen.

ANNONS